Visst är det något speciellt med värmande grytor på hösten? Jag älskar grytor och ännu bättre är det när man inte ens behöver något tillbehör utan allt finns i grytan. Så här är en enkel laxgryta med ajvar, potatis, morot och ärtor.
Aug. 2, 2023
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
6 st potatisar
2 st morötter
1 dl mild ajvar
8 dl vatten
2 st fiskbuljongtärningar
1 dl vegansk grädde
150 g gröna ärtor
400 g laxfile
Skala och hacka lök och vitlök. Skär potatis och morötter i tärningar. Hetta upp olja i en gryta och fräs löken så den blir mjuk. Ha sedan i vitlök, potatis och morötter och låt fräsa ett par minuter till. Ha sedan i ajvar, vatten och buljongtärningar. Låt koka upp och puttra under lock 15 minuter. Skär laxen i bitar.
Ha i grädden och smaka av med salt, svartpeppar och pressad citron. Lägg i ärtorna och laxen och låt bli varmt ca 2-3 minuter.