Kycklingfärs är en favorit här hemma och nu senast så testade jag att göra kycklingköttbullar men istället för att binda ihop med ägg så använde jag mixade bönor som bas och det blev jättebra. Kycklingfärs är lite blötare än nötfärs så de blir inte de snyggaste runda bollarna men oj så goda! Så om du vill kan du ha i lite ströbröd, majsstärkelse eller havregryn. Så jag vill varmt rekommendera dessa kycklingköttbullar med citron och gräslök. Såsen blev magiskt god och t o med Noel som inte brukar ta sås tog om flera gånger. Så fräscht och gott!
May 24, 2022
2 frp stora vita bönor (á avrunnen vikt 230 g)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
900 g kycklingfärs
1 dl hackad gräslök
1 citron
3 dl vegansk créme fraiche
2 dl vatten
2 kycklingbuljongtärningar
8 port ris
Koka riset enligt anvisning. Skölj bönorna och lägg i en bunke. Skala och finhacka lök och vitlök och lägg i bunken.
Mixa slätt med stavmixer och ha sedan i skal från citronen, kycklingfärs och 0,5 dl hackad gräslök. Krydda med salt och svartpeppar och blanda ordentligt. Om smeten känns för svårt att forma till bollar kan du tillsätta lite majsmjöl. Blöt fingrarna och forma till bollar.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek bollarna i omgångar så de får fin färg. Lägg över i en ugnssäker form. Beroende på hur stora du gjort de kan du köra de i ugnen 10 minuter medan du gör klart resten.
Använd stekpannan som du har stekt kycklingköttbullarna i och tillsätt créme fraiche, vatten, buljongtärningar, saften från 1 citron och 0,5 dl gräslök. Låt koka ihop och smaka sedan av med salt och citronpeppar.