Ca 30 minuter

Viltskav med svenska primörer

En utmärkt rätt med det bästa från svenska skogar. Lämplig att laga till många personer.

Carl Henrik Svenson

July 27, 2023

Ingredienser

480 g hjortskav

480 g renskav

600 g kantareller

200 g skogschampinjoner

1 kruka färsk timjan

1 kruka färsk persilja

2 - 3 st gullök

4 - 5 klyftor vitlök

3 - 5 cl soja

5 - 8 cl portvin

200 g valnötter

200 g chèvre

500 g rödbetor (kokta)

Smör till stekning

Salt

Peppar

1 st vattenmelon

1 st honungsmelon

1 påse babyspenat

150 g blåbär blåbär

5 dl crème fraiche

225 g frysta lingon

Flytande honung

20 - 25 cl matlagningsgrädde

Gör så här

Ta fram lingonen, lägg i en skål och låt tina. När lingonen tinat, ringla över lite honung för sötma. Blanda ner lingonen i 5dl crème fraiche i en skål. Lägg på plastfolie och ställ in i kylskåpet.

Ta fram den frysta skaven. Skär dessa i fryst tillstånd i fyrkantiga bitar, dvs på längden och tvären. Låt dessa sedan tina.

Hacka lök, vitlök, timjan och persilja var för sig. Spara lite till garnering. Rensa och tvätta av svampen vid behov. Hacka skogschampinjonerna och bryt kantarellerna i mindre bitar beroende på storlek

Stek gullök, persilja tillsammans med kantareller och champinjoner i smör och olja. Addera lite soja i slutet för smak.

Samtidigt som svampen steker kan rödbetorna stekas i smör och salt i annan panna. Stora beror kan med fördel delas.

Stek därefter viltskaven tillsammans med vitlök och färsk persilja. Salta och peppra. Addera lite soya samt häll över portvin för god smak. När skaven fått färg, addera matlagningsgrädden och låt tjockna något.

Ta fram en långpanna eller valfritt stort serveringsfat och fördela svamp, skav och betorna i längder. Bryt chèvre och lägg över de varma betorna. Strö över valnötterna. Dessa är också goda att rosta i stekpanna innan. Garnera skav och svamp med timjan och persilja.

Ta ett stort fat och häll ut bladspenaten. Skiva melonerna och fördela över spenaten. Ringla över lite honung och strössla sedan över blåbären. Glöm inte att ta ut lingoncrème fraichen ur kylskåpet och servera till.

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.