Perfekt efterrätt.
Original recept från mykitchenstories.se av Camilla Hamid
July 26, 2023
150 g smör
2 dl strösocker
1.25 dl farinsocker
2 tsk vaniljsocker
3 st ägg
2.5 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
1 krm salt
100 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
2 st äggulor
2 dl vispgrädde
225 g frysta hallon
2 msk vatten
1 dl strösocker
0.5 tsk agar agar pulver
2 dl vispgrädde
Bär
Börja med kladdkakan. Sätt ugnen på 175° (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Rör ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 15-20 min eller tills kanterna av kladdkakan är fast och mitten är lite vobblig.
Låt svalna helt och hållet. Gärna 4h i kyl men helst över natten. Under tiden kan du göra chokladmoussen.
Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen.
Blanda ner en äggula i taget i den varma chokladen. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.
Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp.
Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till en jämn smet.
Häll upp chokladmoussen i formen, över kladdkakan, jämna ut ytan och ställ tillbaka formen i kylskåpet för att chokladmoussen ska stelna, minst 1 timme innan du har på hallonmoussen.
Koka upp frysta bär och vatten i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila hallonmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Häll upp hallonmoussen över lagret med chokladmousse och ställ tillbaka formen i kylskåpet för att hallonmoussen ska stelna i minst 2h. Vill du frysa in tårtan kan du göra det efter det att hallonmoussen stelnat. Glöm då inte att plasta in formen ordentligt.