Himmelska. Blev bjuden på av Emelie.
Original recept från brinkenbakar.se
July 26, 2023
250 g mjölk (2,5 dl)
25 g jäst
250 g vetemjöl special (drygt 4 dl)
250 g vetemjöl special (drygt 4 dl)
0.5 tsk salt
1 tsk mortlade kardemummakärnor
100 g rumstempererat smör
90 g socker (1 dl)
200 g rumstempererat smör
120 g florsocker (2 dl)
2 tsk vaniljpulver
1 msk maizena
45 g äggula (ca 2 st)
65 g strösocker (2/3 dl)
15 g majsstärkelse (2 msk)
2 dl mjölk
15 g smör
2 tsk vaniljsocker
1 ägg att pensla bullarna med
Pärlsocker
Färska jordgubbar
Mynta eller citronmeliss
Deg: Blanda allt till fördegen tills det blivit en slät smet. Låt jäsa cirka 1 timme. Blanda ner alla ingredienser i den jästa fördegen. Arbeta i en köksmaskin tills du har en elastisk deg som klarar glutentestet. Nu kan du välja kavla ut degen eller lägga den i kylen över natten för att baka ut bullarna nästa dag. Baka ut med valfri fyllning. Jäs i 2-3 timmar (eller tills du ser att de har rest sig och om du petar på degen med ett finger så studsar degen tillbaka).
Vaniljkräm: Blanda äggulor, socker och majsstärkelse i en bunke. Koka upp mjölken. Häll den i äggblandningen under vispning och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Värm på medelvärme under konstant omrörning tills krämen tjocknar. Tag från plattan och tillsätt smör och vanilj. Häll över i en bunke och lägg över plastfolie och ställ i kylen tills det svalnat.
Rör samman alla ingredienser till fyllningen.
Kavla ut degen, bred på fyllningen, och vik den i ett treslag. Kavla ut lite till och skär remsor, ca 1,5 cm breda. Tvinna remsorna och gör sedan en spiral av dem, fäst änden under botten och lägg på en plåt. Låt dem jäsa under duk i ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 210° varmluft (225 grader över-under värme). Pensla bullarna runt om kanterna med uppvispat ägg och strö pärlsocker (du behöver inte göra det mitt på bullen där krämen ska vara). Häll vaniljkrämen i en spritspåse och spritsa en klick kräm i mitten av varje bulle.
Grädda i 8-10 minuter tills bullarna har fått fin färg.
När de svalnat något, eller strax innan servering delar du jordgubbar i mindre bitar och dekorerar på varje bulle tillsammans med ett blad citronmeliss eller mynta.