”Behöver du ny inspiration till vad du kan kasta på grillen i sommar? Den här köttfria Mexiko-inspirerade middagen uppskattas av alla, köttätare eller ej. Middagen tar ca 30 minuter att tillaga och är enkel att förbereda till många.” - Tuvessonskan
July 25, 2023
4 st förkokade majskolvar
100 g rumsvarmt smör
0.5 st lime (saft + zest)
En nypa chiliflakes
Flingsalt
1 pkt färdigkokta svarta bönor
8 st tortillabröd
3 st stjälkar hackad vårlök
2 dl riven prästost
1 st hackad chili
1 - 2 msk chipotlesås
1 kg potatis, färskpotatis eller annan liten delikatesspotatis
Olivolja
Flingsalt
Lime
Chili
Koriander
1 st äggula
1 st liten sked dijonsenap
1 st liten skvätt vitvinsvinäger
Rapsolja
Sriracha
Sätt ugnen på 225 grader. Dela potatisen på längden och lägg dem med snittytan nedåt på en plåt med rikligt med olivolja. Rosta i ugnen i ca 20 min (beroende på potatisens storlek), vänd på dem när snittytan fått fin färg. När potatisen är klar – toppa med flingsalt, hackad färsk chili, koriander och limeklyftor.
Börja med att blanda ihop alla ingredienserna till bönquesadillasen. Mosa bönorna lätt med händerna men låt det gärna finnas kvar lite bitar. Blanda med övriga ingredienser och låt sedan bönblandningen vila i kylen under tiden du förbereder det andra.
Limesmör: vispa med elvisp ihop det rumsvarma smöret tillsammans med lime, chiliflakes och flingsaltet.
Srirachamajonnäs: vispa ihop äggulan med lite, lite dijonsenap och en liten, liten skvätt vitvinsvinäger. Ha sedan i rapsolja i en tunn stråle under tiden du vispar tills att du har fått en tjock majonnäs. Ha i sriracha efter smak. Smaka av så att det inte blir för starkt. Salta och peppra!
Quesadillas: lägg ut tortillabröden. Lägg en klick av bönröran i mitten på 4 av bröden. Lägg inte smeten för långt ut på kanterna, då finns det en risk att smeten ramlar ut när du grillar dem. Lägg på det andra tortillabrödet och pensla eller klappa på lite rapsolja på utsidan av brödet innan du lägger dem på grillen. Grilla ca 2 minuter/sida men håll koll – det kan gå fort!
Majs i foliepaket: lägg ut den förkokta majsen på vars ett ark folie. Ovanpå majsen klickar du ut en stor sked av limesmöret och toppar eventuellt med lite extra chili. Förslut paketet och lägg på grillen ca 5-10 minuter. Öppna paketet och toppa med lite hackad koriander eller persilja.