Soltorkade tomater 🍅 i ugn

VĂ€lj gĂ€rna ekologiska tomater eller varför inte dina egna hemodlade tomater? Detta Ă€r ett grundrecept, krydda efter tycke och smak med t.ex. basilika, oregano, timjan, rosmarin och vitlök. HĂ„ller sig tvĂ„ veckor i kylskĂ„p đŸ„° Tips! DĂ€refter, nĂ€r tomaterna Ă€r slut i burkarna, sĂ„ har man en riktigt fin tomatolja. Överbliven tomatolja gör sig utmĂ€rkt att anvĂ€ndas till matlagning (som t.ex. över spagetti) och dressingar. Obs! Diska burkarna och locken vĂ€l! StĂ€ll in dem i ugnen pĂ„ 100 grader (ca 30 min). LĂ€gg sedan i de soltorkade tomaterna. đŸ„°

HelĂ©n ”Nenne” Mattsson

July 25, 2023

Ingredienser

2 kg mogna tomater (helst plommontomater)

1 tsk salt

2 msk strösocker

2 msk olivolja

Gör sÄ hÀr

SÀtt ugnen pÄ 100-150 grader.

SkÄlla, skala och dela tomaterna in i fyra klyftor. (Om man vill, sÄ kan man skÀra bort kÀrnhuset - det kan sparas och anvÀndas i t.ex köttfÀrssÄser, grytor eller andra sÄser - frys gÀrna in).

LÀgg ett bakplÄtspapper pÄ en plÄt och rada upp tomatklyftorna med snittytan uppÄt. Strössla över med salt, strösocker och olivolja (utan tomater med kÀrnhus kan lÀggas i en skÄl och blandas med salt, strösocker och olivolja - bred sedan ut dem pÄ en bakplÄtspappersklÀdd plÄt).

Torka i nedre delen av ugnen i ca 3-4 timmar och ugnsluckan ska stĂ„ öppen pĂ„ glĂ€nt hela tiden – bara en liten springa rĂ€cker, sĂ„ att fukten kan sippra ut. Nagga snittytan med en gaffel efter halva tiden – dĂ„ rinner saften ur lĂ€ttare. Observera att beroende pĂ„ ugn och storlek pĂ„ tomatbitarna kan tiden variera – har de inte torkat tillrĂ€ckligt Ă€r det bara att köra dem lĂ€ngre, ser de ut att vara klara innan avbryter man bara tidigare. Mindre bitar och tomater med tunt skinn tar kortare tid. Kolla gĂ€rna till tomaterna efter tvĂ„ timmar sĂ„ att de inte redan Ă€r klara, dvs nĂ€r de inte lĂ€ngre vĂ€tskar och har börjar torka till. Börjar de bli brĂ€nda – sĂ€nk vĂ€rmen).

LÄt tomaterna svalna och lÀgg sedan ner dem i en vÀl rengjorda glasburkar.

Skala och halvera vitlöksklyftorna och fördela ut dem i burkarna.

Riv i t.ex. fÀrsk basilika, oregano, timjan eller rosmarin efter behag (jag brukar bara lÀgga i oregano och timjan). Tag de kryddor du vill ha!LÀgg i nÄgra vitlöksklyftor och dra i lite salt.

SlĂ„ pĂ„ kallpressad olivolja, sĂ„ det tĂ€cker och sĂ€tt pĂ„ locket. Förvara i kylskĂ„pet. (Obs! Om det nĂ„n dag senare skulle ha bildats en vit hinna ovanpĂ„, sĂ„ Ă€r det inte mögel, utan bara fettet som har stelnat. Inget att oroa sig för
 Det Ă€r inte förstört! Ska man ha tomaterna framme pĂ„ matbordet, sĂ„ Ă€r det bara att ta fram dem lite innan eller lĂ€gga upp dem i en skĂ„l sĂ„ ”tinar” de).

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis sÄ kan du samla alla dina recept pÄ en plats för att göra det lÀttare att planera, handla och laga din mat.