VĂ€lj gĂ€rna ekologiska tomater eller varför inte dina egna hemodlade tomater? Detta Ă€r ett grundrecept, krydda efter tycke och smak med t.ex. basilika, oregano, timjan, rosmarin och vitlök. HĂ„ller sig tvĂ„ veckor i kylskĂ„p đ„° Tips! DĂ€refter, nĂ€r tomaterna Ă€r slut i burkarna, sĂ„ har man en riktigt fin tomatolja. Ăverbliven tomatolja gör sig utmĂ€rkt att anvĂ€ndas till matlagning (som t.ex. över spagetti) och dressingar. Obs! Diska burkarna och locken vĂ€l! StĂ€ll in dem i ugnen pĂ„ 100 grader (ca 30 min). LĂ€gg sedan i de soltorkade tomaterna. đ„°
July 25, 2023
2 kg mogna tomater (helst plommontomater)
1 tsk salt
2 msk strösocker
2 msk olivolja
SÀtt ugnen pÄ 100-150 grader.
SkÄlla, skala och dela tomaterna in i fyra klyftor. (Om man vill, sÄ kan man skÀra bort kÀrnhuset - det kan sparas och anvÀndas i t.ex köttfÀrssÄser, grytor eller andra sÄser - frys gÀrna in).
LÀgg ett bakplÄtspapper pÄ en plÄt och rada upp tomatklyftorna med snittytan uppÄt. Strössla över med salt, strösocker och olivolja (utan tomater med kÀrnhus kan lÀggas i en skÄl och blandas med salt, strösocker och olivolja - bred sedan ut dem pÄ en bakplÄtspappersklÀdd plÄt).
Torka i nedre delen av ugnen i ca 3-4 timmar och ugnsluckan ska stĂ„ öppen pĂ„ glĂ€nt hela tiden â bara en liten springa rĂ€cker, sĂ„ att fukten kan sippra ut. Nagga snittytan med en gaffel efter halva tiden â dĂ„ rinner saften ur lĂ€ttare. Observera att beroende pĂ„ ugn och storlek pĂ„ tomatbitarna kan tiden variera â har de inte torkat tillrĂ€ckligt Ă€r det bara att köra dem lĂ€ngre, ser de ut att vara klara innan avbryter man bara tidigare. Mindre bitar och tomater med tunt skinn tar kortare tid. Kolla gĂ€rna till tomaterna efter tvĂ„ timmar sĂ„ att de inte redan Ă€r klara, dvs nĂ€r de inte lĂ€ngre vĂ€tskar och har börjar torka till. Börjar de bli brĂ€nda â sĂ€nk vĂ€rmen).
LÄt tomaterna svalna och lÀgg sedan ner dem i en vÀl rengjorda glasburkar.
Skala och halvera vitlöksklyftorna och fördela ut dem i burkarna.
Riv i t.ex. fÀrsk basilika, oregano, timjan eller rosmarin efter behag (jag brukar bara lÀgga i oregano och timjan). Tag de kryddor du vill ha!LÀgg i nÄgra vitlöksklyftor och dra i lite salt.
SlĂ„ pĂ„ kallpressad olivolja, sĂ„ det tĂ€cker och sĂ€tt pĂ„ locket. Förvara i kylskĂ„pet. (Obs! Om det nĂ„n dag senare skulle ha bildats en vit hinna ovanpĂ„, sĂ„ Ă€r det inte mögel, utan bara fettet som har stelnat. Inget att oroa sig för⊠Det Ă€r inte förstört! Ska man ha tomaterna framme pĂ„ matbordet, sĂ„ Ă€r det bara att ta fram dem lite innan eller lĂ€gga upp dem i en skĂ„l sĂ„ âtinarâ de).