Hemlagat äppelmos

Det går enkelt och snabbt att passera kokta äpplen: För en liten mängd sats med äppelmos, använder jag en potatispress och för lite större satser med äppelmos, så använder jag en passer-vagga. Använd väl mogna, men inte övermogna äpplen till mos (t.ex. Transparente Blanche). Äppelmoset blir lite syrligare än då äpplena är helt mogna och själv tycker jag att den smaken är att föredra. Det blir inte så sliskigt. En fördel med att använda såna äpplen är att frukten då innehåller massor av pektin. Det är det ämne som gör att äppelmoset blir geléigt. Med mogna frukter blir alltså äppelmoset mer fast, än när äpplena är fullmogna. Hur mycket av allt man har i beror helt på hur söta äpplena är, hur fasta de är, hur mycket vatten de släpper ifrån sig när de kokas. Ibland kan man behöva fylla på lite vatten när de kokar och söta lite mer i efterhand. Lycka till! 🥰 Man kan frysa moset för att hålla den fräsch längre, annars håller den sig ungefär 2 – 4 veckor i kylskåpet, beroende på hur mycket strösocker man använt. Enklaste sättet att spara äppelmos är att frysa in. Tips! Det är smidigt och platseffektivt att frysa in i stapelbara plastburkar. Då behöver man aldrig tänka på hur mycket eller lite strösocker man ska ha i moset. Frys in i mindre burkar som äts upp under några dagar. Om det ska hällas upp i glasburkar för förvaring i källaren, så rör i 1 krm askorbinsyra per liter äppelmos för längre hållbarhet. Obs! Diska burkarna och locken väl! Ställ in dem i ugnen på 100 grader (ca 30 min). I med det varma äppelmoset. På med lock, plastfolie, låt kallna - behöver inte vändas eller kokas för att vaccumet ska bli, det kommer när burkarna kallnar (då klickar det till i de med plåtlock, typ felixburkar) 🥰 Anledningen till att man ställer burkarna uppochner är att man gör en sk självpastörisering, dvs att den heta (över 100°C) moset dödar alla bakterier som kan finnas i locket och man får en produkt som inte bildar mögel på en gång. Jag har de uppochner i max 10 minuter och ställer de rätt väg sedan, så att det inte ska fastna massa klet i locket. I burkar så skapas ett undertryck och inte vacuum, då vacuum är helt syrefritt, vilket det inte kan bli i glasförpackningar.

Helén ”Nenne” Mattsson

July 24, 2023

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.