Det går enkelt och snabbt att passera kokta äpplen: För en liten mängd sats med äppelmos, använder jag en potatispress och för lite större satser med äppelmos, så använder jag en passer-vagga. Använd väl mogna, men inte övermogna äpplen till mos (t.ex. Transparente Blanche). Äppelmoset blir lite syrligare än då äpplena är helt mogna och själv tycker jag att den smaken är att föredra. Det blir inte så sliskigt. En fördel med att använda såna äpplen är att frukten då innehåller massor av pektin. Det är det ämne som gör att äppelmoset blir geléigt. Med mogna frukter blir alltså äppelmoset mer fast, än när äpplena är fullmogna. Hur mycket av allt man har i beror helt på hur söta äpplena är, hur fasta de är, hur mycket vatten de släpper ifrån sig när de kokas. Ibland kan man behöva fylla på lite vatten när de kokar och söta lite mer i efterhand. Lycka till! 🥰 Man kan frysa moset för att hålla den fräsch längre, annars håller den sig ungefär 2 – 4 veckor i kylskåpet, beroende på hur mycket strösocker man använt. Enklaste sättet att spara äppelmos är att frysa in. 💡Tips! Det är smidigt och platseffektivt att frysa in i stapelbara plastburkar. Då behöver man aldrig tänka på hur mycket eller lite strösocker man ska ha i moset. Frys in i mindre burkar som äts upp under några dagar. Om det ska hällas upp i glasburkar för förvaring i källaren, så rör i 1 krm askorbinsyra per liter äppelmos för längre hållbarhet. Obs! Diska burkarna och locken väl! Ställ in dem i ugnen på 100 grader (ca 30 min). I med det varma äppelmoset. På med lock, plastfolie, låt kallna - behöver inte vändas eller kokas för att vaccumet ska bli, det kommer när burkarna kallnar (då klickar det till i de med plåtlock, typ felixburkar) 🥰 Anledningen till att man ställer burkarna uppochner är att man gör en sk självpastörisering, dvs att den heta (över 100°C) moset dödar alla bakterier som kan finnas i locket och man får en produkt som inte bildar mögel på en gång. Jag har de uppochner i max 10 minuter och ställer de rätt väg sedan, så att det inte ska fastna massa klet i locket. I burkar så skapas ett undertryck och inte vacuum, då vacuum är helt syrefritt, vilket det inte kan bli i glasförpackningar.
July 24, 2023
3 l äppelklyftor
Vatten (som precis täcker äppelbitarna i kastrullen)
3 dl strösocker
Skala och kärna ur äpplena med en potatisskalare och skalkniv. Det är viktigt att ev. skadade partier och insektsangrepp skärs bort. De färska äpplena delas i mindre bitar. Tips! Lägg de färdigansade bitarna i kallt vatten, så att de inte mörknar.
Sila bort vattnet och lägg de delade äppelbitarna i en kastrull.
Häll i vatten, så det precis täcker äppelbitarna.
Koka äppelbitarna mjuka på svag värme, rör om ibland så det inte bränner vid i botten (ca 10-20 min).
Häll de mjuka äppelbitarna i en kökssil över en bunke (eller använd en passer-vagga).
Rör och pressa de mjuka äppelbitarna, så det silas ner i bunken (eller passer-vaggan) som mos.
Töm bunken och lägg över moset till en kastrull. Koka moset på svag värme och söta moset med strösocker, så mycket du önskar.
Rör om så att strösockret löses upp. Låt det puttra ihop under cirka 10 minuter på låg temperatur. Tips! Om du vill ha längre hållbarhet - Rör i 1 krm askorbinsyra per liter äppelmos.
Häll på burkar och njut.