Tomater 🍅 (klyfta bort de gröna tomatskrutten med en vass kniv)
Sätt ugnen på 175 grader.
Ta fram en djup ugnsplåt med eller utan bakplåtspapper.
Klyfta bort de gröna tomatskrutten med en vas kniv och fyll plåten med tomaterna så att öppningarna står uppåt.
Baka tomaterna i ugnen i ca 30-60 min, ju fler tomater desto längre tid i ugnen.
Testa efter 30 min på de största tomterna om det går lätt att pilla bort skalet från dem.
När skalen verkar lätta att ta bort från tomaterna tar du ut plåten från ugnen och låter dem svalna.
Nu har tomaterna ofta dessutom vätskat sig, så att det är en relativt klar vätska i botten på ugnsplåten, den häller du bort.
När tomaterna svalnat är det dags att arbeta med händerna. Ta fram två skålar och plocka upp en tomat i taget och kläm ur tomatinkråmet i den ena och lägg det tomma skalet i den andra.
När allt inkråm ligger i skålen, stavmixar du innehållet till en för dig lagom konsistens. Packa i byttor eller plastpåsar och frys in.