Receptet är efter krögare Ahlins klassiska gurka. Obs! Diska burkarna och locken väl! Ställ in dem i ugnen på 100 grader (ca 30 min).🥰
July 23, 2023
10 st västeråsgurkor
2 st dillkronor
1 tsk senapsfrö
0.5 dl salt
1 l vatten
3 dl ättiksprit (12 %)
600 g strösocker
4 dl vatten
Saltlagen: Lägg gurkorna i kallt vatten och borsta de rena. Skär dem i skivor och lägg i en kruka. Slå på vatten så att det täcker ordentligt. Mät upp vattnet och blanda det med rätt mängd salt. Rör tills saltet löst sig och slå saltlagen över gurkskivorna igen. Låt stå över natten.
Sila bort saltlagen väl. Varva gurkorna med dillkronor och senapsfrön.
Inläggningslag: Koka ättika, strösocker och vatten till inläggningslagen i cirka 10 minuter. Slå den kokande lagen över gurkorna. Låt svalna och sätt sedan på plastfolie och lock. Förvara burkarna mörkt och svalt. Efter en vecka är gurkan klar att ätas.