Jättegod hallonpaj med inbakad vaniljkräm i ett frasigt pajskal, med sötsyrliga hallon och krispiga smulor på toppen 🥰
July 22, 2023
100 g smör, kylskåpskall
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 dl florsocker
1 st ägg
4 st äggulor
4 dl mjölk
0.5 dl strösocker
2 msk maizena
2 tsk vaniljsocker
250 g hallon ( jag har använt frysta)
1 msk potatismjöl
2 dl vetemjöl
75 g smör, kylskåpskall
2 tsk vaniljsocker
3 msk strösocker
Pajskal: Blanda ihop vetemjöl, salt och strösocker i en bunke.
Dela smöret i små tärningar. Arbeta in smöret i mjölet. Tillsätt ägget och fortsätt att arbeta degen. Plastfolie i degen och låt vila i kylen ca 30 minuter. Under tiden gör du vaniljkrämen och smuldegen.
Vaniljkräm: Häll mjölken i en kastrull, tillsätt äggulor, strösocker, vaniljsockret och maizena och koka upp på låg värmen under omrörning tills den tjocknar. Ta av från värmen. Låt svalna.
Smuldeg: Blanda samtliga ingredienser till smulor och ställ i kylen.
Pajskal: Sätt ugnen i 180 grader.
Kalva ut degen till rund cirkel. Lägg över den försiktigt i pajformen med lösbar botten 25 cm i diameter. Skär bort en överflödig deg som sticker upp över kanterna med en vass kniv. Nagga botten med en gaffel.
Lägg ett bakplåtspapper över pajskalet och fyll sedan med torkade ärtor eller ris så pajformen ligger still när den gräddas.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 15-20 minuter eller tills den fått lite färg. Ta ut ärtorna ur pajformen.
Montering: Fyll pajskalet med vaniljkrämen. Blanda de frysta hallon med potatismjöl i en skål. Fördela hallonen i vaniljkrämen och strö över smulorna ovanpå de frusna hallonen.
Baka pajen i mitten av ugnen på 175 grader i ca 35-40 minuter tills pajen fått fin färg. Låt svalna och servera med vaniljglass.