Perfekt sommarmat med svenska tomater, örter och salt halloumi. Går snabbt att laga, går att laga till många - fördelarna är många! Recept från Tuvessonskan (tuvessonskan.se alt @tuvessonskan på Instagram)
July 18, 2023
2 pkt à 200 g halloumi
2 dl ljus öl
2 dl vetemjöl
Panko
Salt + svartpeppar
Rikligt med rapsolja
8 st skivor dagsgammalt surdegsbröd
God olivolja
200 - 400 g goda svenska tomater
0.5 st gurka eller 4 smågurkor
1 knippe mynta
1 knippe bladpersilja
Vit balsamvinäger
1 st liten rödlök
0.5 st lime
0.5 st liten vattenmelon
Salt + svartpeppar
2 dl majonnäs
1 pkt fryst dill (35 g)
1 st stor vitlöksklyfta
Salt + peppar
Börja med att göra salladen. Halvera tomaterna, dela vattenmelonen i munsbitar, finhacka örter (mycket, mycket), skiva gurkan och rödlöken tunt. Lägg på ett fat och ringla över lite vit balsamvinäger, olivolja och limesaft. Skölj av limen noggrant och riv därefter på limeskal.
Låt salladen stå och götta till sig och gör därefter dillmajonnäsen. Den är enkel. Allt du gör är att blanda majonnäs med dill och en pressad vitlöksklyfta. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar och låt stå kallt till servering.
Dela brödet i bitar, stek i rikligt med olivolja tills att de är knapriga och gyllenbruna. Salta och peppra och blanda sedan brödet med salladen.
Dela halloumin på mitten så att det totalt blir 4 tjocka filéer. Torka av dem med lite hushållspapper och gör en ölsmet genom att blanda öl med vetemjöl. Vispa runt med en gaffel tills att mjölet har lösts upp i ölen. Salta och peppra. Vänd halloumiskivorna i ölpaneringen och täck de därefter i rikligt med panko. Tryck till med händerna så att det fäster ordentligt och stek de därefter i en stekpanna i rikligt med rapsolja. Välj en smaklös rapsolja. Stek tills att halloumin är krispig och gyllenbrun runt om.
Servera halloumin med brödsalladen, dillmajonnäsen och en skiva extra lime. Nomnom!