Ett storkok av lasagne som ger en god middag.
Original recept från www.koket.se av Jenny Warsén
Sept. 11, 2023
30 - 35 st lasagneplattor
2000 g blandfärs
Smör att steka med
3 st gul lök
6 klyftor vitlök
1100 - 1200 g krossade tomater
1.5 dl chilisås
Salt
Peppar
Olivolja
3 dl riven ost
Oregano
200 g smör
1 dl vetemjöl
12 dl standardmjölk
5 dl vispgrädde
1 st muskot
Salt
Peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Hetta upp en stekpanna med smör och stek färs, lök och vitlök. Finfördela färsen och se till att den blir genomstekt.
Blanda ner konserverade tomater, chilisås, salt och peppar. Låt alltsammans sjuda, medan du gör béchamelsåsen.
Béchamelsås: Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet, och tillsätt mjölk och grädde under fortsatt vispning så att det inte blir klumpar. Krydda med muskot, salt och peppar. Låt koka upp och sjuda i ett par minuter.
Montering: Ringla lite olivolja i en ugnsform. Täck bottnen med béchamelsås och sedan med lasagneplattor. Varva sedan sås, köttfärsröra, riven ost och lasagneplattor ungefär tre gånger. Avsluta med sås och riven ost på toppen.
Grädda lasagnen i 20 minuter, eller tills osten fått vacker färg.