Matjessillspaj

Dekorera pajen med skivad eller hackad rödlök, rom, gräslök och några dillkvistar 🥰

Helén ”Nenne” Mattsson

July 14, 2023

Ingredienser

Pajdeg:

2.5 dl vetemjöl

150 g kokta kalla potatisar

50 g margarin

1 msk kallt vatten

Fyllning:

3 st röda lökar

1 msk margarin

0.5 dl vatten eller buljong

4 st ägg

3 dl gräddfil

3 dl riven lagrad ost, 17 %

1 st salt

1 st svartpeppar

1 st cayenepeppar

1 kruka färsk gräslök

Garnering:

400 g matjesfiléer

Gör så här

1. Skala och riv den kokta potatisen. Hacka samman vetemjöl, potatis och margarin till en smulig massa.

2. Tillsätt det kalla vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila i kylskåp ca 1 timme.

3. Skala löken och skär den i tunna skivor. Smält margarinet i en kastrull, lägg i löken och rör om.

4. Tillsätt vatten eller buljong och låt löken sakta koka under lock på svag värme tills den är mjuk och vätskan kokat in. Rörbom då och då. Låt svalna.

5. Kavla ut degen och klä en pajform med lös botten, ca 24 cm i diameter, nagga degbottnen med en gaffel. Låt formen stå i kylskåp ca 30 minuter.

6. Sätt ugnen på 200°.

7. Vispa samman ägg och gräddfil. Tillsätt den rivna osten. Smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar.

8. Rör ner den mjukkokta löken. Finhacka gräslöken och rör ner den.

9. Förgrädda pajskalet 10 minuter. Häll fyllningen i pajskalet.

10. Dela de väl avrunna matjesfiléerna i halvcentimeter breda bitar. Garnera med matjesfiléerna.

11. Grädda pajen 30-40 minuter eller tills äggsmeten stannat och fått fin färg.

12. Låt pajen svalna något och servera med en klick gräddfil eller crème fraiche.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.