Ca 30 minuter

PhiladelphiatĂ„rta med jordgubbar till 🍓

En mycket god frusen cheesecake , Enkel att göra och kan förberedas mÄnader i förvÀg om man vill de.

Elin Sahlsten

May 17, 2022

Ingredienser

3 st Àgg

1,5 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

200 g fÀrskost

3 dl vispgrÀdde

10 st digestivekex

Ev. 1 st citron , eller ca 0,5 tsk citronarom och ca 3 msk pressad citron

1 st form med löstagbar kant / springform ca 20-26 cm i diameter

Gör sÄ hÀr

Dela Àggen. LÀgg Àggulorna i en lite större bunke och hÀll Àggvitorna i en annan lite mindre bunke. (Den bunke som Àggvitorna hÀlls i mÄste vara torr och fettfri.)

HÀll strösocker och vaniljsocker över Àggulorna. Vispa till en ljus fin pösig smet för hand eller med elvisp.

TillsÀtt fÀrskosten. Blanda ner den till en jÀmn smet för hand eller med elvisp pÄ lÀgsta hastighet.

Vispa grÀdden i en egen bunke. Den ska vara lite lagom fast, ungefÀr som du skulle ha vispat den att Àta till en efterrÀtt, det Àr inte sÄ jÀttenoga. Rör dÀrefter ner den vispade grÀdden i smeten för hand eller med lÀgsta hastigheten pÄ elvispen.

Vispa Àggvitorna till ett fast skum (med rena, fettfria vispar) med elvisp. (Skummet ska vara sÄ fast att man kan vÀnda upp och ner pÄ bunken.)

Rör försiktigt med en sked eller slickepott ner de vispade Àggvitorna.

Om du vill ha citronsmak: tvÀtta och riv skal av citron och pressa ur saften. Blanda ner rivet citronskal och citronsaft i smeten. Alternativt kan man droppa i citronarom och hÀlla i lite citronsaft. (NÀr du river citronskal: TÀnk pÄ att tvÀtta skalet ordentligt först. Jag anvÀnder diskmedel och diskborste. Köp gÀrna ekologisk citron. Torka av skalet. Riv endast av det yttersta ljusgula, inte det vita för dÄ blir det en besk bismak.)

Krossa kexen. AnvÀnd gÀrna en mortel. Man kan ocksÄ krossa dem med fingrarna eller en sked eller gaffel pÄ en skÀrbrÀda.

LÀgg hÀlften av kaksmulorna jÀmnt fördelat pÄ botten av en rund form med löstagbar botten. HÀll smeten ovanpÄ och bred ut den jÀmnt. Strö resten av kaksmulorna ovanpÄ.

StÀll in i frysen i minst 4 timmar. Vid servering: Tag ut cheesecaken 15-30 minuter i rumstemperatur före servering eller stÀll den i kylen 1-1,5 timmar. (Tag bort den löstagbara kanten efter att formen stÄtt framme i rumstemperatur eller i kylen. Om du av nÄgon anledning vill ta bort den direkt sÄ lÄt den i sÄ fall stÄ framme i rumstemperatur minst 5 minuter innan du lossar den löstagbara kanten, det Àr annars lÀtt att den gÄr sönder, var försiktig.)

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis sÄ kan du samla alla dina recept pÄ en plats för att göra det lÀttare att planera, handla och laga din mat.