Jättegott till en buffé eller som förrätt. Här ser ni det på en mingeltrallrik som jag bjöd på tillsammans med två till tillugg. En inspiration från Matmagasinet Maud Onnermark. De andra två mingelrätterna är: Laxmousse: https://smakshare.se/recipe/?id=35670 Gubbröra: https://smakshare.se/recipe/?id=28242
July 6, 2023
12 st färskpotatisar, gärna avlång sort
2 msk olivolja
500 g oskalade räkor
0.5 röd chilifrukt
2 msk chilisås
3 msk majonnäs
0.5 tsk sambal olek
0.5 dl finhackad dill
Dill
80 g löjrom eller annan rom
Citronskal
Värm ugnen till 200 grader. Tvätta och borsta potatisen väl. Halvera dem på längden. Fördela på en ugnsplåt med bakplåtspapper med snittytan upp. Pensla snittytorna med olja.
Tillaga potatisen strax under mitten i ugnen, ca 25 min, eller till potatisen fått en fin och gyllene färg. Låt svalna.
Skala räkorna och pressa all väska ut dem. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda den hackade chilin, chilisås, majonnäs, sambal oelek och hackad dill i en skål, och vänd ner räkorna.
Toppa potatisen med räkröra. Garnera med dill, löjrom och citronskal. Servera genast.