En riktigt god sommardessert! Jag inspirerades av ett recept från Ica och gjorde med min touche. Hoppas det ska smaka!
May 26, 2023
500 g färska jordgubbar
1 rosmarinkvist, färsk
1/2 vaniljstång
1 dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
1 dl strösocker
2 dl lag från picklade jordgubbar
0.5 dl strösocker
2 dl vispgrädde
125 g mascarpone
2 msk strösocker
1 krm vaniljpulver
4 st färska rosmarinkvistar
Picklade jordgubbar: Börja med att ansa och skölja jordgubbarna. Dela i mindre bitar och lägg dem i en väl rengjord glasburk med tätslutande lock som rymmer ca 5 dl (för 4 port) tillsammans med rosmarin och vanilj. Koka upp vinäger, vatten och socker. Häll den varma lagen i burken. Låt svalna och ställ i kylen minst 12 timmar. Jordgubbarna håller upp till tre veckor i kylen.
Jordgubbssirap: Koka upp lagen från de picklade jordgubbarna med sockret. Låt koka på svag värme till en tjock sirapskonsistens, ca 5 minuter. Låt svalna lite.
Mascarponekräm: Vispa grädde, mascarpone, socker och vaniljpulver fluffigt. In kylen om du inte serverar direkt.
Till servering: Fördela krämen på tallrikar och toppa med inlagda jordgubbar och rosmarin. Avsluta med att ringla över jordgubbssirapen. Njut! 🍓