En läcker förrätt som jag inspirerats av Per Morberg.
June 23, 2023
400 g rökt lax
3 st gelatinblad
2 dl fiskbuljong, utspädd
2 dl vispad grädde
0.5 st citron, saften
Salt
Peppar
Forellrom
Dill
4 st toast
Plocka bort skinnet från laxen och eventuella ben. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i några minuter.
Värm upp fiskbuljongen och lägg ner gelatinbladen när de har blivit mjuka.
Lägg i laxen i en mixer, häll i fiskbuljongen med gelatinbladen och pressa i citronsaften. Kör allt tills det blir en slät smet.
Häll upp smeten i en finmaskig sil och passera med en träslev ner i en bunke. Ställ i kylen tills smeten har stelnat.
Vispa under tiden grädden och smörstek brödskivorna.
När laxsmeten stelnat vänd ner den vispade grädden och smaka av med salt och peppar.
Vid servering, använd en varm sked för att forma ett ”ägg” av moussen. Lägg på det smörstekta brödet och garnera med forellrommen, något grönt och en klyfta citron.