Hemlagad Sweet chilisås

Hittade receptet på nätet 🥰 Basen som gör såsen simmig är majsstärkelse, något som gör att den blir helt glutenfri. Istället för vitt strösocker använda istället råsocker som har godare smak och samt inte är lika hårt raffinerat som vanligt vitt strösocker och därför fortfarande innehåller mineraler och spårämnen.

Helén ”Nenne” Mattsson

June 22, 2023

Ingredienser

4 st röda chilifrukter

5 st vitlöksklyftor

1 msk smör

2 dl råsocker

2 tsk salt

5 dl kallt vatten

1 - 2 msk majsstärkelse

Gör så här

1. Skär bort fästena på chilifrukterna och ansa vitlökarna. Dela chilifrukterna till mindre bitar och ha ner dem samt vitlök i en mixer. Kör till chilin blivit till lagom stora bitar.

2. Ha ner chilimixen i en kastrull med smör och värm på medelvärme under cirka 3 minuter. Rör om så att det inte bränner fast. Genom att värma det får vitlöken en god, rund smak.

3. Rör ihop kallt vatten med en matsked majsstärkelse (det är viktigt att det är kallt så att det inte klumpar sig). Ha ner socker och salt i kastrullen och slå på vattnet. Låt allt puttra under omrörning cirka 10 minuter. Låt sweet chilisåsen svalna helt och kontrollera sedan konsistensen. Blir den för rinnig, rör ihop ytterligare lite majsstärkelse med kallt vatten, ha ner i såsen, värm på och låt svalna. Blir den för trög, rör i vatten. Se gärna mina kommentarer ovan ovan vad gäller simmigheten.

4. Tappa upp såsen i flaskor när den fått bra konsistens.

Obs! Om såsen blir för trög: Har märkt att resultatet blir lite olika varje gång när det kommer till simmigheten på såsen. Har upplevt att den ibland blir perfekt och ibland för trög. Vad som påverkar simmigheten är hur kallt vattnet är som man rör ut majsstärkelsen i, hur varmt såsen får koka samt hur kallt man har i kylen. En del rör också ut majsstärkelsen i en mindre del vatten istället för hela mängden, vilket också verkar påverka. I originalrecept blev 2,5 msk majsstärkelse bra till mängden vätska, men tipset är att man provar med lite majsstärkelse i taget – börja med cirka en matsked. Låt det koka ihop och kyl sedan såsen. Då är det lättare att anpassa hur trögflytande såsen blir. Blir sweet chilisåsen för rinnig, rör man ihop ytterligare lite majsstärkelse med kallt vatten, värmer på och låter svalna. Blir den för trög, rör man i vatten. Allt detta står i receptet ovan.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.