Ramslök är en fantastisk skogslök som får fina, spröda blad sen april eller tidig maj. Man kan äta hela växten - inklusive blommor - men för stora blad får en lätt besk smak. Plocka därför de mindre bladen. Pesto på ramslök är en vårfavorit. Peston får en lite skarpare smak än exempelvis basilikapesto; ramslöken har en lätt vitlökssmak. Det är gott till färsk pasta, eller varför inte på hemgjord pizza. Peston klarar sig några veckor i kylskåp, om man ser till att olivolja hela tiden täcker pestons yta.
May 7, 2022
20 st ramslöksblad
60 g pinjenötter
1 dl kallpressad olivolja
70 g parmesanost
Salt
Peppar
Ev. några droppar citronsaft
Rosta pinjenötterna gyllenbruna.
Grovhacka de sköljda ramslöksbladen och parmesanosten.
Lägg nötter, ramslök och ost i en mixerskål .
Häll på olivoljan.
Mixa ihop ingredienserna. Inte för länge - man vill ju ha lite tuggmotstånd!
Smaka av med salt och peppar.
Är peston för torr - ha på mer olivolja.