En rätt med minimal ansträngning som sköter sig själv i ugnen, medan man pysslar med annat. Köttet blir mört och gott! Såsen är magiskt god… Tillsätt gärna en näve torkade kantareller 🥰
June 9, 2023
1 bit fläskytterfilé (ca 1000 g)
Salt
3 dl grädde
0.5 dl lingonsylt
2 msk kinesisk soja
2 msk kalvfond
1 tsk torkad timjan
Svartpeppar
2 dl grädde
1 dl vatten
Salt
Svartpeppar
Maizena
Sätt ugnen på 175 grader.
Putsa köttet och salta alla sidor. Lägg köttet i en avlång sockerkaksform/brödform.
Blanda samman grädde, lingonsylt, soja, fond, timjan och svartpeppar i en bunke och häll över köttet.
Ställ in i ugnen i ca 1 timme. Använd gärna termometer, köttet är klart när innertemperaturen visar 70 grader.
Notis: Tänk på att en större bit kan behöva längre tid och en mindre bit behöver kortare tid i ugnen. Vi brukar oftast använda en bit på ca 900-1000 g och den brukar bli klar på ca 50-60 minuter.
När köttet är klar, ta ut ur ugnen. Plocka ur kötet i formen och linda in i folie.
Sila av skyn ner i en kastrull och tillsätt grädde samt vatten (tillsätt gärna en näve torkade kantareller). Koka upp såsen och smaka av med salt och svartpeppar. Red av såsen med maizena till önskad tjocklek.
Skiva upp köttet och servera tillsammans med såsen och valfria tillbehör.
Servera med potatisgratäng, kokt potatis, rostad potatis eller potatismos, grönsaker t.ex. broccoli, morötter, sallad, lingonsylt.