är maten överträffar förväntningarna blir man nöjd! När jag var förkyld förra helgen fick jag en "ELLE mat &vin" i den fann jag detta recept och var bara tvungen att testa! Denna rätt gör sig perfekt inför sommarens varma dagar och till alla festligheter som väntar. Det brynta mandelsmöret är utan tvekan pricken över i:et och förhöjer samtliga smaker. Testa och laga du också!
Original recept från www.instagram.com
June 8, 2023
600 g laxfilé
Rapsolja
Salt
Nymalen svartpeppar
900 g mandelpotatis
200 g bellaverde eller vanlig broccoli plockad i små buketter
50 g smör
2 msk flagad mandel
2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
1 dl finhackad dill
2 msk finhackad gräslök
2 msk hackad färsk basilika
1 st null vitlök
1 st vitlök
1 tsk honung
0.5 st citron
Salt
Nymalen svartpeppar
Rör ihop ingredienserna till örtsåsen och ställ kallt.
Koka potatisen nästan klar i lättsaltat vatten. Ställ åt sidan och låt svalna lite. Dela dem på längden och pensla med olja.
Dela laxen i kuber, ca 5x5 cm, behåll skinnet. Pensla med rapsolja och strö över salt och nymalen svartpeppar. Vänd runt bellaverden i lite rapsolja och strö över flingsalt.
Brynt mandelsmör: Smält smöret och tillsätt mandelflagorna. Låt puttra på medelvärme tills det blivit gyllene, passa så att det inte bränns, det går fort mot slutet.
Grilla mandelpotatisen och bellaverden runt om tills de fått färg. Grilla sedan laxen först med skinnsidan nedåt och sedan den andra sidan. Servera den grillade laxen tillsammans med mandelpotatis och bellaverde. Skeda över det brynta smöret och servera med örtsåsen.