Papoutsakia (grekiskt)

Papoutsakia betyder skor på det grekiska språket och är en riktig klassiker från det grekiska köket. Papoutsakia är fyllda aubuerginer med kryddat kött, tomater och bechamelsås. Rätten är ganska lik Moussaka.

Helén ”Nenne” Mattsson

May 30, 2023

Ingredienser

4 st auberginer

300 g köttfärs

1 l ök (finhackad)

2 st vitlöksklyftor (finhackad)

1 burk hela tomater

2 msk rödvinsvinäger eller rött vin

1 krm kanel

1 krm nejlika

1 msk oregano (torkad)

1 msk timjan (torkad)

1 nypa socker

2 msk hackad persilja

50 g parmesan

100 g fetaost

4 msk olivolja

Bechamelsås:

50 g smör

1 dl mjöl

2 st äggulor

5 dl mjölk (rumstempererad)

50 g parmesan

1 nypa muskot

Gör så här

Aubergine: Sätt ugnen på 225 grader. Skär auberginerna på mitten och ta bort stjälken. Skär ett kryss i varje auberginehalva, utan att punktera skalet.Ta fram en plåt och klä den med bakplåtspapper eller folie. Lägg ut auberginehalvorna. Häll på 3 msk olivolja, salt och peppar. Sätt in i ugnen och låt dem vara inne i 30-40 minuter tills de blir mjuka. Ta ut dem från ugnen och gröp ur köttet. Lägg det åt sidan sålänge (ska användas i såsen). Fyll auberginehalvorna med såsen/fyllningen och häll på bechamelsåsen och fetaosten. Sätt in i ugnen och grädda i cirka 15 minuter tills det blir en gyllene färg.

Såsen/fyllningen: Häll i 1 msk olivolja i en stekpanna och låt den bli varm. Lägg i lök och vitlök. Stek någon minut innan du tillsätter socker, timjan, kanel, nejlika och oregano. Sautera löken och kryddorna i 5 minuter. Rör runt under tiden. Häll i färsen och sautera i 3 minuter. Tillsätt rödvinsvinäger/rött vin och låt alkoholen avdunsta. Häll i burken med hela tomater och dela dem i stekpannan. Låt det sjuda i cirka 15 minuter, så att vätskan minskar. Blanda i "köttet" som du gröpt ur från auberginerna. Ta bort från plattan och lägg i 50 gram parmesan och 2 msk hackad persilja. Rör runt och fyll auberginehalvorna med fyllningen. Toppa med bechamelsås och fetaost.

Bechamelsåsen: Sätt en kastrull på mediumvärme. Lägg i 50 gram smör och låt det smälta. Blanda i 1 dl mjöl och rör runt. Häll i 1 dl och rör runt ordentligt tills den blandats med smöret och mjölet. Fortsätt med 1 dl mjölk i taget tills du blandat i 5 dl mjölk totalt. När man ser de första bubblorna, ta bort kastrullen från plattan. Tillsätt 50 gram parmesanost, 2 äggulor, 1 nypa salt och 1 nypa muskot. Använd bechamelsåsen på toppen av de fyllda auberginehalvorna.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.