En slags spenatpaj med fetaost, lök och schalottenlök och ägg. Fyllningen sveps in i filodeg. Spanakopita är en av mina favoriter och är gott som förrätt, snack eller som tillbehör. Historik: Första gången som en liknande paj omnämns i skrift går tillbaka till mer än 400 år före Kristus, när poeten Philoxenos nämnde att han blivit serverad en ostkaka som var bakad som en paj.
May 30, 2023
700 g färsk spenat
300 g fetaost
2 st ägg (lätt uppvispade)
3 st salladslökar (finhackad)
2 st vitlöksklyftor (pressade)
1 - 2 msk färsk dill (finhackad)
1 msk mynta (grovt hackad)
Riven muskot (en nypa)
Smör
Salt & peppar
Kafkalithres (grekisk krydda - valfritt)
300 g mjöl
5 msk olivolja (extra virgin)
1 msk rödvinsvinäger
1 - 1.5 dl vatten
1 tsk salt
Börja med att göra filodegen eller använd färdig filodeg
När man är färdig med filodegen, så sätt ugnen på 200 grader.
Stek lök i en generös klick smör i en stekpanna.
När löken är gyllene, lägg i vitlök och stek 1-2 min.
Lägg i spenat i omgånger och stek tills den mjuknar.
Låt löken och spenaten svalna innan du tar över det i en skål.
Blanda med fetaost, ägg, mynta, persilja och muskot i skålen.
Ta i en nypa salt och nymalen peppar efter smak.
Ta fram en ugnsform (minst 30 cm).
Lägg ut ett filodegsark och låt en del hänga utanför kanten. Drissla över lite olivolja och repetera samma steg med nytt filodegsark 2-3 gånger beroende på hur tjocka de är.
Sprid ut fyllningen över filodegen och vik över filodegen som ligger utanför kanten.
Toppa med 2-3 filodegsark ovanpå fyllningen och pensla med olivolja.
Gör snitt i spenatpajen med en vass kniv och baka i ugnen tills filodegen är krispig med en gyllene färg (cirka 60 min).
Voila! Din Spanakopita är färdig. Låt svalna i 10-15 minuter innan du delar upp i portioner.
Skär i bitar och servera som lunch, snacks eller tillbehör.