Spanakopita (grekiskt)

En slags spenatpaj med fetaost, lök och schalottenlök och ägg. Fyllningen sveps in i filodeg. Spanakopita är en av mina favoriter och är gott som förrätt, snack eller som tillbehör. Historik: Första gången som en liknande paj omnämns i skrift går tillbaka till mer än 400 år före Kristus, när poeten Philoxenos nämnde att han blivit serverad en ostkaka som var bakad som en paj.

Helén ”Nenne” Mattsson

May 30, 2023

Ingredienser

Fyllning:

700 g färsk spenat

300 g fetaost

2 st ägg (lätt uppvispade)

3 st salladslökar (finhackad)

2 st vitlöksklyftor (pressade)

1 - 2 msk färsk dill (finhackad)

1 msk mynta (grovt hackad)

Riven muskot (en nypa)

Smör

Salt & peppar

Kafkalithres (grekisk krydda - valfritt)

Filodeg:

300 g mjöl

5 msk olivolja (extra virgin)

1 msk rödvinsvinäger

1 - 1.5 dl vatten

1 tsk salt

Gör så här

Börja med att göra filodegen eller använd färdig filodeg

När man är färdig med filodegen, så sätt ugnen på 200 grader.

Stek lök i en generös klick smör i en stekpanna.

När löken är gyllene, lägg i vitlök och stek 1-2 min.

Lägg i spenat i omgånger och stek tills den mjuknar.

Låt löken och spenaten svalna innan du tar över det i en skål.

Blanda med fetaost, ägg, mynta, persilja och muskot i skålen.

Ta i en nypa salt och nymalen peppar efter smak.

Ta fram en ugnsform (minst 30 cm).

Lägg ut ett filodegsark och låt en del hänga utanför kanten. Drissla över lite olivolja och repetera samma steg med nytt filodegsark 2-3 gånger beroende på hur tjocka de är.

Sprid ut fyllningen över filodegen och vik över filodegen som ligger utanför kanten.

Toppa med 2-3 filodegsark ovanpå fyllningen och pensla med olivolja.

Gör snitt i spenatpajen med en vass kniv och baka i ugnen tills filodegen är krispig med en gyllene färg (cirka 60 min).

Voila! Din Spanakopita är färdig. Låt svalna i 10-15 minuter innan du delar upp i portioner.

Skär i bitar och servera som lunch, snacks eller tillbehör.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.