Moussaka (grekiskt)

Den grekiska moussakan består av aubergine och köttfärs som kombineras med krossade tomater, lök, ostsås och en del kryddor 🥰 Tips! En del brukar även varva moussakan med potatis (tag då ca 1 kg potatis, skala och skär den i skivor).

Helén ”Nenne” Mattsson

May 29, 2023

Ingredienser

2 st aubergine

Köttfärssås:

Olivolja + smör

2 st rödlökar

500 g köttfärs

1 msk potatismjöl el. maizenamjöl (ljus)

1 burk (400 gr) krossade tomater

0.5 dl vatten

1 tsk salt

1.5 krm vitpeppar

1 tsk paprikapulver

4 krm oregano (egenodlad el. från power fruit)

Ostsås ( Bechamelsås):

1 st ägg

100 g riven ost

3 dl mjölk

2 msk smör

2 msk vetemjöl

1 krm fint salt

1 krm malen svartpeppar

Gör så här

Värm ugnen till 200 grader.

Skölj och skär auberginen i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på dubbelvikt hushållspapper och strö över salt. Låt ligga ca 15 min.

Torka av vätskan från aubergineskivorna och stek dem i en stekpanna med olivolja (ca 2 min per sida). Lägg över dem till en skål.

Skala och finhacka löken. Bryn den i lite olivolja+smör i en stor stekpanna med höga kanter. Bryn och dela sönder köttfärsen med en trägaffel, så att det blir en grynig massa. Strö över potatismjöl eller maizena och rör om. Tillsätt tomaterna med sitt spad, vatten, salt och kryddor. Låt såsen koka sakta på svag värme, ca 5 min.

Ostsås: Smält smöret i en kastrull och vispa ut vetemjölet. Tillsätt mjölk och låt såsen koka upp under omrörning. Vänd ner äggula och riven ost. Salta och peppra.

Moussaka: Ta fram en ugnsform och varva ostsås/Bechamelsås, aubergineskivor och köttfärssås. Toppa med ostsås/Bechamelsås och slutligen med riven ost. Gratinera i ugn, ca 30 min eller tills den blir gyllenbrun.

Servera moussakan med sallad vid sidan av.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.