SĂ„ himla gott! đ Brukar Ă€ta detta nĂ€r jag Ă€r i Grekland đ„°
May 28, 2023
1 kg lammstek, finputsas, skÀrs i 2-3 cm normala grytbitar
Olivolja, havssalt, svartpeppar
1 klyfta krossad vitlök
Rosmarin
1 klyfta urpressad citron + citronklyftan
Olivolja till stekning
1 st stor aubergine (1 cm tjocka skivor), steks och lÀggs i en skÄl
1 - 2 st zucchini (1 cm tjocka skivor), steks och lÀggs i en skÄl
Lammköttbitarna steks (med lite kanel) och lÀggs i en skÄl
2 - 3 st vitlöksklyftor i tunna strimlor, steks och lÀggs i en skÄl
1 - 2 st fina röda lökar delas i mindre klyftor, steks och lÀggs i en skÄl
1 - 2 st röda paprikor delas i mindre bitar, steks och lÀggs i en skÄl
16 - 20 st smÄ fina körsbÀrstomater delas i halvor och lÀggs i en skÄl
1 st citron đ
900 g (6 förp) fetaost (gÀrna zeta lesvos eller ekologisk, alt. fontana)
6 st bakplÄtspappersark klipps till 33x33 (har du bredare, desto bÀttre!)
Steksnöre
Börja med att marinera köttet och lÄt det vila minst 1 timme i kylen i försluten plastpÄse. Ta fram köttet i god tid innan det tillagas, sÄ att det blir rumstempererat.
SÀtt pÄ ugnen, 175 grader.
Skiva auberginen och zucchinin i ca 1 cm tjocka skivor och lÀgg skivorna i ett durkslag, strö salt över och lÄt de vattna av ca 30 min. DÀrefter torkas de lÀtt mellan en kökshandduk och delas sedan i fyra bitar. LÀgg auberginen och zucchinin var för sig i skÄlar.
Hetta upp en stekpanna, tillsÀtt lite olivolja och bryn sedan köttbitarna runt om i omgÄngar och pudra över kanel (lÀgg inte i för mycket kött Ät gÄngen, dÄ de lÀtt kan börja koka och det vill vi inte!).
LÄt köttet vila i en djup skÄl för att vÀnta pÄ fortsÀttningen.
Skölj ur stekpannan, torka den med hushĂ„llspapper och hetta sedan upp den med œ dl olivolja. TĂ€nk pĂ„ att bĂ„de auberginen och zucchinin suger Ă„t sig mycket olja, sĂ„ lĂ„t de inte steka torrt!
Stek aubergine och zucchini var för sig, sÄ att de fÄr en lÀtt fin stekyta runt om. LÄt Àven grönsakerna vÀnta pÄ fortsÀttningen var för sig i djupa skÄlar.
Förbered bakplÄtspappren över 6 djupa tallrikar. Nu Àr det Àntligen dags att göra Kleftiko!
Fördela auberginen i alla tÀckta tallrikar, fortsÀtt varefter med köttbitarna, zucchinin, rödlöken, vitlöksstrimlorna, paprikan, tomaterna och fetaosten (som kan brytas i mindre bitar eller lÀggas som en hel bit i varje).
Pressa över lite citron, smula över oregano och slutligen â ringla över lite olivolja.
Nu ska pĂ„sarna knytas ihop, och hĂ€r Ă€r det övning som ger fĂ€rdighet, men det gĂ„r. Börja med att vika upp kortsidorna och sedan âsnibbarnaâ. HĂ„ll kvar och knyt sedan ihop med snöret. Gör ingen dubbelknut, utan knyt en rosett.
LÄt pÄsarna stÄ ca 25-30 min i ugnen.
Servera pÄsen direkt pÄ tallrik och lÄt dina gÀster öppna sjÀlva!
Servera gÀrna med ugnsbakad potatis och Tzatziki samt ett gott bröd.