Ca 40 minuter

Spagetti pasta frutti di mare med skaldjur

Spagetti pasta frutti di mare med skaldjur som räkor, kräftstjärtar och pilgrimsmusslor

Original recept från receptfavoriter.se

Urban Åkesson

May 26, 2023

Ingredienser

Ingredienser

350 - 400 g pasta som spagetti, fettucine eller tagliatelle

500 g skaldjur som blandade skalade räkor, skalade kräftstjärtar och pilgrimsmusslor

2 st finhackade schalottenlökar

2 klyftor pressad vitlök

0.5 st röd chilipeppar (valfritt)

50 g smör

2 msk vetemjöl

2 dl torrt vitt vin

4 dl fiskbuljong, du kan ta vatten och värma med en fiskbuljongtärning

3 dl grädde

2 krm salt

1 krm vitpeppar

0.5 dl hackad bladpersilja

Garnering

4 st skivor grynpipig svecia (hyvla med osthyvel)

Gör så här

Börja med vitvinssåsen. Du kan också gör ostseglen innan i god tid.

VITVINSSÅS: Skala och hacka schalottenlök fint. Skala vitlöken. Skölj, dela och kärna ur chilin samt finhacka den.

Fräs schalottenlöken i smör utan att ta färg några minuter i en såskastrull. När löken är mjuk tillsätter du pressad vitlök samt chili och fräser någon halv minut till. Rör ut vetemjöl med löken och späd med vitt vin samt fiskbuljong lite i taget under omrörning så att du rör ut klumpar. Rör i grädden och låt koka på medelvärme i minst 15 minuter medan du förbereder resten. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar.

Förbered fisk och skaldjur. Skär pilgrimsmusslor i kuber. Skala räkor och kräftstjärtar om du köpt dem med skal. Hit kan du förbereda och ha färdig vitvinssås och skaldjur i kylen.

Sätt på vatten till pastan och koka pastan enligt paket. Spagetti är vanligtvis 8 minuter.

När du precis hällt av pastan gör du klart såsen med skaldjur. Tillsätt och vänd runt räkor, kräftstjärtar samt pilgrimsmusslor och låt få ett hastigt uppkok.

SERVERING: Blanda skaldjurssåsen med pastan som förslagsvis spagetti. Garnera med ostsegel.

OSTSEGEL SOM GARNERING: Lägg ostskivor på bakplåt och baka i ugnen på 200 grader vanlig ugn tills de blivit ljust bruna. Det brukar bara ta några minuter. Ta loss dem direkt med en stekspade eller osthyvel och lägg att svalna på bakplåtspapper. När de fått svalna blir de hårda och kan placeras på pastan som dekorativa "segel"

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.