Dessa baguetter med surdeg är både lätta och göra och smakar ljuvligt.
Original recept från www.kronjast.se av KronJäst
May 25, 2023
25 g kronjäst för matbröd, färsk
150 g kronjäst surdeg fullkornsvete
5 dl vatten
750 g vetemjöl special
2.5 tsk salt eller havssalt
1 msk oliv- eller rapsolja
Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.
Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 minuter i maskin. Dubbla tiden om du knådar för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin och låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.
Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 4 bitar och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden.
Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.
Sätt ugnen på 260 °C i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en form med 0,5 L vatten i ugnen.
Gör 2–3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220 °C. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 20 minuter. Låt svalna på galler.