Ca 60 minuter

Lyxig & Enkel Fiskgratäng

En härlig fiskgratäng med en krämig vitvinssås. Denna rätt är enkel att göra & känns väldigt lyxig.

Alexander Lindgren

May 24, 2023

Ingredienser

Duchessepotatis

800 g mjölig potatis

100 g smör

3 st äggulor

Salt & peppar

700 g torskfilé (skrei)

Vitvinssås

2 st schalottenlökar (finhackade) 2 champinjoner (skivade)

0.5 st fänkål (grovt hackad)

0.5 st morot (skivad)

1 st lagerblad

0.5 st citron

3 msk smör (att steka i)

2.5 dl vitt vin (oekat & torrt)

3 dl fiskfond (använder ni koncentrat följ anvisningen på flaskan) 5 dl vispgrädde

Salt & peppar

4 msk smör, vispas i på slutet

Topping

150 g skalade räkor

1 st citron i klyftor

Färsk dill

Gör så här

1. Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten.

2. Sätt ugnen på 190 grader.

3. Skär torskfilén i lagom stora portionsbitar. Salta torsken och låt den ligga och rimma medan ni förbereder resten.

4. Fräs löken, champinjon, fänkål & moroten i smör på medelvärme tills de mjuknar och löken blivit glansig. Tillsätt vinet och låt koka ihop i ca 3–4 min.

Tillsätt lagerblad, fiskfond, grädde & låt koka ihop och reducera ner till ungefär hälften.

Sila av såsen och vispa ner smöret, smaka av med salt & peppar.

5. Pressa potatisen genom en potatispress & tillsätt smöret samt äggulorna och rör ihop till ett slätt mos.

6. Spritsa duchessepotatisen i en ugnssäker form runt kanterna. Gratinera nu i ugnen tills duchessen börjar få lite färg.

7. Lägg torsken i mitten av formen och slå över vitvinssåsen, gratinera i ugnen i ca 15–20 min tills gratängen fått en härlig gyllene färg.

8. Toppa gratängen med räkor, dill & citronklyftor.

9. Servera & njut!

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.