En härlig fiskgratäng med en krämig vitvinssås. Denna rätt är enkel att göra & känns väldigt lyxig.
May 24, 2023
800 g mjölig potatis
100 g smör
3 st äggulor
Salt & peppar
700 g torskfilé (skrei)
2 st schalottenlökar (finhackade) 2 champinjoner (skivade)
0.5 st fänkål (grovt hackad)
0.5 st morot (skivad)
1 st lagerblad
0.5 st citron
3 msk smör (att steka i)
2.5 dl vitt vin (oekat & torrt)
3 dl fiskfond (använder ni koncentrat följ anvisningen på flaskan) 5 dl vispgrädde
Salt & peppar
4 msk smör, vispas i på slutet
150 g skalade räkor
1 st citron i klyftor
Färsk dill
1. Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten.
2. Sätt ugnen på 190 grader.
3. Skär torskfilén i lagom stora portionsbitar. Salta torsken och låt den ligga och rimma medan ni förbereder resten.
4. Fräs löken, champinjon, fänkål & moroten i smör på medelvärme tills de mjuknar och löken blivit glansig. Tillsätt vinet och låt koka ihop i ca 3–4 min.
Tillsätt lagerblad, fiskfond, grädde & låt koka ihop och reducera ner till ungefär hälften.
Sila av såsen och vispa ner smöret, smaka av med salt & peppar.
5. Pressa potatisen genom en potatispress & tillsätt smöret samt äggulorna och rör ihop till ett slätt mos.
6. Spritsa duchessepotatisen i en ugnssäker form runt kanterna. Gratinera nu i ugnen tills duchessen börjar få lite färg.
7. Lägg torsken i mitten av formen och slå över vitvinssåsen, gratinera i ugnen i ca 15–20 min tills gratängen fått en härlig gyllene färg.
8. Toppa gratängen med räkor, dill & citronklyftor.
9. Servera & njut!