Denna rätt andas lyx 🤩 Jag kokar nästan alltid mina egna fonder men receptet utgår från koncentrerade fonder ni hittar i butiker. Självklart kan ni byta ut sjötungan mot en annan typ av plattfisk.
May 24, 2023
4 st sjötungsfilé
2 st schalottenlökar, skivade
2 st champinjoner, skivade
1 st morot, skivad
1 dl torrt vitt vin
1 dl fiskfond (använder ni koncentrat följ anvisningen på flaskan) 25 g smör
Salt & peppar
3 st schalottenlökar, fin hackad
1 st champinjon, skivad
1 knippe dillstjälkar, grovt hackade
1 st morot, skivad
1 st stjälk blekselleri, fin hackad
2 msk tomatpuré
2 dl torrt vitt vin
2 dl fiskfond (använder ni koncentrat följ anvisningen på flaskan) 2 msk koncentrerad hummerfond
3 dl vispgrädde
Smör till stekning
3 cl madeira vin
4 cl konjac
1 st citron
Chiliflakes
Salt & peppar
100 g skalade räkor
150 g forellrom
Färsk dill
Sjötungan
1. Sätt ugnen på 150 grader
2. Smörj en ugnssäkerform med smör & lägg i grönsakerna. Salta och peppra filéerna och lägg i formen ovanpå grönsakerna, häll på fiskfond, vin och ett par klickar smör. Lägg över ett smörpapper i formen ner mot fisken och tillaga i ugnen i ca 15 min.
3. Ta upp filéerna försiktigt och lägg över dom på ett fat, lägg över smörpapperet för att hålla fisken varm. Spar buljongen i formen till såsen.
Hummersås
4. Häll vispgrädden i en kastrull och låt koka ner till hälften på låg temperatur under tiden som du förbereder de andra stegen i såsen.
5. Fräs grönsakerna mjuka i smör i en kastrull, klicka i tomatpurén och fräs i ca 2 min till. Tillsätt vinet och reducera till hälften, häll nu i fiskfonden, hummerfond & buljongen från tillagningen av fisken låt nu reducera till hälften igen.
6. Sila av såsen ner i kastrullen med den reducerade grädden, tillsätt Madeiravinet & konjaken låt koka ihop i ca 5min.
7. Smaka av med salt, peppar, citronsaft & chiliflakes.
8. Lägg upp fisken på en varm tallrik och häll över rikligt med hummersås.
9. Garnera men färsk dill, forellrom & handskalade räkor.
10. Servera med ris & njut!