Över 60 minuter

Sjötunga med en härlig hummersås.

Denna rätt andas lyx 🤩 Jag kokar nästan alltid mina egna fonder men receptet utgår från koncentrerade fonder ni hittar i butiker. Självklart kan ni byta ut sjötungan mot en annan typ av plattfisk.

Alexander Lindgren

May 24, 2023

Ingredienser

Sjötungan

4 st sjötungsfilé

2 st schalottenlökar, skivade

2 st champinjoner, skivade

1 st morot, skivad

1 dl torrt vitt vin

1 dl fiskfond (använder ni koncentrat följ anvisningen på flaskan) 25 g smör

Salt & peppar

Hummersås

3 st schalottenlökar, fin hackad

1 st champinjon, skivad

1 knippe dillstjälkar, grovt hackade

1 st morot, skivad

1 st stjälk blekselleri, fin hackad

2 msk tomatpuré

2 dl torrt vitt vin

2 dl fiskfond (använder ni koncentrat följ anvisningen på flaskan) 2 msk koncentrerad hummerfond

3 dl vispgrädde

Smör till stekning

3 cl madeira vin

4 cl konjac

1 st citron

Chiliflakes

Salt & peppar

Topping

100 g skalade räkor

150 g forellrom

Färsk dill

Gör så här

Sjötungan

1. Sätt ugnen på 150 grader

2. Smörj en ugnssäkerform med smör & lägg i grönsakerna. Salta och peppra filéerna och lägg i formen ovanpå grönsakerna, häll på fiskfond, vin och ett par klickar smör. Lägg över ett smörpapper i formen ner mot fisken och tillaga i ugnen i ca 15 min.

3. Ta upp filéerna försiktigt och lägg över dom på ett fat, lägg över smörpapperet för att hålla fisken varm. Spar buljongen i formen till såsen.

Hummersås

4. Häll vispgrädden i en kastrull och låt koka ner till hälften på låg temperatur under tiden som du förbereder de andra stegen i såsen.

5. Fräs grönsakerna mjuka i smör i en kastrull, klicka i tomatpurén och fräs i ca 2 min till. Tillsätt vinet och reducera till hälften, häll nu i fiskfonden, hummerfond & buljongen från tillagningen av fisken låt nu reducera till hälften igen.

6. Sila av såsen ner i kastrullen med den reducerade grädden, tillsätt Madeiravinet & konjaken låt koka ihop i ca 5min.

7. Smaka av med salt, peppar, citronsaft & chiliflakes.

8. Lägg upp fisken på en varm tallrik och häll över rikligt med hummersås.

9. Garnera men färsk dill, forellrom & handskalade räkor.

10. Servera med ris & njut!

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.