Enkelt pastarecept som funkar varje gång, både med pastamaskin och för hand. Passar för fettuccini, tagliatelle, spagetti, tortellini, ravioli, lasagne, cannelloni mfl.
May 1, 2022
5 dl durumvetemjöl
4 st ägg
1.25 msk olivolja
Häll upp mjölet i en hög på bänken
Gör en grop i mitten och knäck i äggen
Tillsätt olivolja
Vispa in mjölet i äggblandningen med hjälp av en gaffel, lite mjöl i taget. Det kan bli lite mjöl över på bordet som inte går in i degen beroende på äggens storlek. Detta kan sparas till utbaket
När degen börjar gå ihop, börja knåda med händerna i 10 minuter till en slät, elastisk deg
Dela degen i två delar, plasta in och låt vila i kylen i 30 minuter
Ta ut en del i taget och platta till. Kavla ut degen till önskad tjocklek eller använd pastamaskinen. Börja med tjockaste nivån två gånger, därefter andra nivån två gånger, tredje nivån två gånger osv till nivå 8. Halvera pastaarket om det blir för långt
Forma pastan till önskad form
Mjöla eventuellt in den formade pastan lite så att den inte klibbar ihop
Koka pastan i rikligt med saltat vatten i ca 3 minuter
Servera med valfri sås och med ett stort glas mjölk