Ett gammalt gott recept från min mamma Mia som passar på buffén eller som förrätt.
June 20, 2024
200 g kavring
75 g smör
100 g kallrökt lax
1 st röd lök
250 g kesella
3 dl gräddfil
½ dl färsk dill, hackad
2 msk pepparrot
Salt
4 st gelatinblad
1 st lime
100 g kallrökt lax
Några dillkvistar
Smält smöret och låt det svalna något. Riv brödet eller kör det i matberedaren. Blanda och tryck ut det i pajformen.
Finhacka lök och lax 100 g (spara resten till garnering). Blanda i kesella, gräddfil, dill och pepparrot och smaka av med salt. Spara lite dill till garneringen.
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i 5 min. Krama ur vattnet och smält bladen på svag värme. Blanda gelatinet i röran direkt och rör om.
Lägg på röran i formen på brödbotten. Låt stå kallt minst en timme.
Garnera med lime som du skär i skivor, dill och laxrosor. Du gör laxrosor genom att rulla laxskivorna och ställa dom upp. Då blir det rosor. Tryck lite försiktigt dit dom så som du tycker blir fint.