Christinas recept, som vann Hela Sverige Bakar đ„°
May 16, 2023
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2.25 dl vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
2 st Àggvitor
2.3 dl vit sirap
0.25 tsk salt
2.3 dl florsocker
Eventuellt vaniljsocker (om man vill ha det)
SÀtt ugnen pÄ 175 grader.
Vispa smör, strösocker och sirap krÀmigt (jag gör kaksmeten i min köksmaskin).
Blanda sedan vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och vÀnd ner det i smeten, kör runt en liten stund sÄ att degen börjar klumpa sig.
Ta tag i den med hÀnderna och gör en stor boll. Ta sedan ut 18 bollar som du rullar och lÀgger pÄ bakplÄt. TÀnka pÄ att ha lite mellanrum, dÄ det breder ut sig nÀr de grÀddas. Tryck till dom med en gaffel.
GrĂ€dda kakorna gyllene i mitten av ugnen i ca 12â15 minuter. LĂ„t dem sedan svalna helt.
Ta sedan marshmallowfluff (fÀrdig fluff finns att köpa i affÀren, men man kan ocksÄ göra egen fluff, se nedanstÄende recept) och ha emellan tvÄ kakor. Pressa ihop, sÄ fluffet flyter ut.
SmÀlt sedan 75 gr choklad över ett vattenbad. Ha i 2 tsk rapsolja och lÄt chokladen svalna nÄgot. Ringla sedan över varje kaka.
StÀll sedan i frysen för att lÄta chokladen stelna till.
Marsmallowfluff: 1. Blanda sirapen och Àggvitorna och saltet i en bunke eller mixer. Observera att den mÄste vara helt fri frÄn fett, annars kommer Àggvitorna inte att bli fluffiga. 2. Vispa sedan ihop detta i ca 7-10 minuter (det Àr bra med en mixer men sjÀlvklart funkar det bra med vanlig elvisp) tills du fÄr ett hÄrt fluff som bildar toppar. 3. TillsÀtt florsockret lite Ät gÄngen och vispa/mixa pÄ lÄg hastigheten. 4. Efter ca 1 minut sÄ Àr fluffet mjukt och jÀmt. SmaksÀtt med vanilj efter smak och blanda vÀl sÄ att allt Àr blandat. 5. Förvara i en lufttÀt burk i kylen, sÄ hÄller det i upp till en vecka.