Mortla en liten vitlöksklyfta med lite flingsalt till en tjock kräm. Blanda ner i färdiga majonnäsen så har du aioli. Blir ca 2,5-3 dl färdig majonnäs. Recept från Jävligt Gott.
April 27, 2022
3 msk kikärtsspad (funkar även med spad från vita bönor och gula ärtor)
1 - 1.5 tsk dijonsenap
0.5 msk citronjuice (ca ¼ av en citron) eller ½ msk vitvinsvinäger
2 - 3 dl rapsolja
Salt och vitpeppar för avsmakning
Häll ner kikärtsspadet, senapen, citronen eller vinägern och 2 dl av oljan i en hög och smal bunke. Det är alltid klokt att inte ha i all olja direkt så riskerar du inte att majonäsen skär sig.
Stoppa ner en mixerstav i botten av bunken, sätt den på max och dra sakta upp medan du räknar till 10. Rör runt lite så du får med all olja på kanterna.
Nu har du fått en tjock och fast majonnäs! Smaka av med salt och peppar. Ha aldrig i salt i ett tidigare skede, då det kan hindra majonnäsen att tjockna.