Helt klart världens godaste pannkakor. Tänk på att det kan vara skillnad på kikärtsmjöl och kikärtsmjöl. Detta recept funkar bäst med Risentas kikärtsmjöl. Om annat kikärtsmjöl används kan det behövas lite mer vätska för att få rätt konsistens på smeten. Blir 12-15 st pannkakor. Recept och bild från Jävligt Gott.
April 27, 2022
4 dl vetemjöl eller glutenfritt mjöl (exempelvis lailas)
1 dl kikärtsmjöl
1 tsk salt
1 dl kikärtsspad/bönspad
8 dl växtmjölk (exempelvis havremjölk)
Mjölkfritt smör att steka i (förslagsvis naturli vegan block)
Mät upp mjöl och salt i en bunke och blanda.
Häll i allt spad i bunken och tillsätt ca 2 dl av mjölken och vispa hårt till en tjock och klumpfri smet.
Tillsätt 2 dl mjölk i taget och vispa till en slät och fin klumpfri smet. Låt vila i ca 30 min.
Hetta upp en stekpanna på rätt hög värme och klicka i en så stor klick smör som ditt samvete tillåter och låt fräsa tills det tystnar. För en 28 cm stekpanna, häll ner ca 0,8 dl smet i pannan och snurra runt pannan så smeten täcker hela botten.
Stek utan att röra pannkakan i ca 2 min eller tills dyker upp bubblor i mitten och kanterna börjar få färg. Vänd pannkakan snabbt och stek en halv minut till. Fortsätt så tills du stekt alla pannkakor.