Recept på pad thai. Lätt beroendeframkallande rätt med smakrika nudlar och krispiga böngroddar. Grönsakerna kan varieras, liksom proteinet. Här har vi valt räkor men det kan även vara kyckling eller tofu. Blötläggningen av nudlarna görs först, eftersom de ska koka färdigt med såsen i stekpannan. Då tar de upp smakerna allra bäst.
Original recept från alltommat.expressen.se av gunilla von heland
May 25, 2023
180 g risnudlar
2 st vitlöksklyftor
1 st schalottenlök
3 st salladslökar
5 st blad gräslök
2 st paprikor
100 g böngroddar
1 st röd chili
0.5 dl jordnötter
1 tsk chiliflakes
2 msk rapsolja
300 g vannameiräkor
2 st ägg
0.5 dl palmsocker
0.5 dl vatten
0.5 dl tamarindpasta
1.5 msk asiatisk fisksås
2 st lime
Soja
Srirachasås
Blötlägg risnudlarna ca 1 timme i kallt vatten. Tiden kan variera beroende på nudlarnas tjocklek. De ska vara böjliga när de läggs i stekpannan.
Pad thai-sås: Blanda sockret med vatten, tamarind- och fisksås i en kastrull. Sjud ca 2 min till en tunn sås. Låt kallna.
Skala och skär vitlöksklyftorna i tunna skivor. Skala och hacka schalottenlöken. Ansa och skär salladslök och gräslök i bitar. Kärna ur och strimla paprikan. Skölj böngroddarna och låt dem rinna av i durkslag. Skär chilin i tunna skivor. Önskas mildare chilihetta kan chilin delas först och ta sedan bort alla innerväggar och kärnor. Krossa jordnötterna i en mortel.
Stek vitlök, schalottenlök och chili i 2 msk olja i en stor stekpanna eller wok tills det börjar dofta och bli lätt brynt. Blanda ner paprika, salladslök och gräslök, spara lite av salladslöken till garnering. Stek ca 5 min. Låt nudlarna rinna av i durkslag och klipp dem på hälften så går det lättare att blanda runt dem med övriga ingredienser i stekpannan.
Lägg ner nudlarna i pannan och häll på pad thai-såsen. Stek och rör om ca 1 minut. Tillsätt några msk vatten om det verkat torrt. Täck med lock och sänk temperaturen och bräsera ytterligare ca 5 min. Gör plats i stekpannan och tillsätt äggen. Rör om, så det blir som äggröra och blanda därefter in äggröran med nudlarna tillsammans med böngroddar och hälften av jordnötterna. Lägg på lock och håll varmt.
Stek räkorna i 2 msk olja i en het stekpanna. Toppa pad thaien med räkor och den sparade salladslöken och jordnötterna.
Servera med limeklyftor, soja och srirachasås.