Det här receptet hittade jag på nätet 🥰 Fantastiskt gott! 😋 Brukar äta detta när jag är i Grekland. Att göra en stor ugnsplåt, när man har fest eller buffé är så himla smidigt! 👍 💡Tips! Man kan blanda med några små körsbärstomater (dela dem) eller stora tomater (skiva i 2 cm stora bitar) 🍅 eller ta strimlade, soltorkade tomater 🥰
May 10, 2023
1 kg fast potatis
0.5 dl olivolja
1 st citron, saften
2 - 3 st grovhackade vitlöksklyftor (kan uteslutas)
1 msk torkad oregano (egenodlad el. från power fruit)
2 krm svartpeppar
1 tsk salt
Värm ugnen till 200° (Över och undervärme).
Skala och skär varje potatis på längden. Dela varje halva i jämnstora fyra klyftor.
Blanda ihop olivolja, juice från 1 citron, grovhackade vitlöksklyftor, oregano (spara lite till garnering), salt och svartpeppar.
Lägg potatisklyftorna i en ugnsform med bakplåtspapper (cirka 30x40 cm). Ringla över marinaden och blanda noga.
Strö lite av resterande oregano över.
Baka potatisen i nedre delen av ugnen i 20 minuter och rör om i formen. Baka ytterligare 30-35 minuter, eller tills potatisen mjuknat. Sätt till sist ugnen på 225 grader med grillvärme och flytta formen högre upp. Grilla i cirka 10 minuter, så att potatisen får en knaprig och gyllene yta.
Toppa med persilja och servera, gärna med taztsiki.