Tänk på att kikärtsmjöl kan vara lite olika. Detta recept funkar bäst med Risentas kikärtsmjöl. Man kan behöva ha i lite mer vätska ifall annan kikärtsmjöl används. Det går bra att göra kikärtstofun i förväg, den håller ett par dagar i kylen. Recept från Nest & Glow.
May 29, 2022
65 g kikärtsmjöl
1.5 dl vatten
0.25 tsk gurkmeja
0.3 tsk rökt paprikapulver
2 dl vatten
1 vitlöksklyfta, pressad
0.5 salladslök eller en klyfta hackad rödlök
3 msk buljong eller fond
0.5 tsk kala namak/svart salt
Mät upp mjöl, gurkmeja och rökt paprika i en liten bunke och blanda. Häll i 1 ½ dl vatten och vispa klumpfri.
Koka upp 2 dl vatten i en liten kastrull med nypa salt. Blanda ner kikärtssmeten i den kokande vattnet och låt sjuda under omrörning i ca 5 minuter.
Ta bort kastrullen från värmen och häll den tjocka smeten i ett mindre glasform, exempelvis en matlåda i glas. Låt stelna ca 30 min i kylskåp.
Häll ut kikärtstofun i en stekpanna och mosa till klumpig röra med en potatisstöt. Låt några större klumpar vara kvar.
Värm stekpannan på medelvärme och tillsätt resterande ingredienser. Blanda väldigt försiktigt i några minuter tills röran är varm. Om man blandar för mycket blir röran till en smet igen.