Att använda bakpulver i denna rätt är inget som är typiskt grekiskt. Däremot är det ett väldigt bra knep för att göra biffar extra saftiga 🥰
May 8, 2023
1 kg (50% nötfärs och 50% lammfärs)
1 st vitlöksklyfta (stor)
1 st gul lök (finhackad)
1 st ägg
1 dl ströbröd
2 - 3 msk olivolja (extra jungfru)
0.5 dl mynta
0.5 dl persilja
1 tsk oregano (egenodlad el. från power fruit)
1 tsk timjan
1 krm svartpeppar
1.5 tsk salt
0.5 tsk bakpulver (kan uteslutas)
1 st citron (för att klämma över citronjuice när biffarna är färdiga och serverade)
Ta fram en stor skål där alla ingredienser får plats.
Finhacka lök, mynta och persilja.
Pressa vitlök och blanda samman alla ingredienser i en skålen. Täck över och låt stå i kylen i cirka 1 timme.
Starta ugnen och sätt den på 200 grader.
Ta fram en plåt och klä den med bakplåtspapper eller folie.
Ta ut skålen med färsblandningen och forma till 8 stora biffar. Lägg ut biffarna på plåten och ringla över lite olivolja.
Sätt in plåten i mitten av ugnen och låt biffarna tillagas i ungefär 35-45 minuter. De ska ha fått fin färg på toppen.
Ta ut plåten när de fått fin färg och täck över med aluminiumfolie. Låt biffarna vila i cirka 10-15 minuter. Detta gör att de håller sig saftiga.
Servera direkt med potatis, tzatziki och sallad. Kläm gärna över lite citronjuice på biffarna.