2 st blomkålshuvud, eller fryst blomkål
250 st griven ost
4 st dlmjölk
2 st dlvispgrädde
3 st mskmjöl
1 st grönsaksbuljongtärning
0.5 st purjolök
Svartpeppar
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Dela blomkålen i stora buketter och koka dem cirka fem minuter i lättsaltat vatten. Låt rinna av i ett durkslag.
3. Koka upp grädde, mjölk och mjöl tills det tjocknar i en kastrull. Rör om så det inte bränner fast i botten. Smula i buljongtärningen.
4. Riv osten, spara lite att toppa gratängen med, och låt den smälta ner i såsen och smaka av med lite svartpeppar.
5. Finskiva purjolöken och lägg den och blomkålen i en ugnsfast form. Häll över såsen och strö på resten av den rivna osten.
6. Ställ gratängen i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Låt gärna gratängen svalna lite innan servering.