Man förväller inte kantareller, utan man kokar in vätskan 🥰 Obs! Fryser man kantareller råa får man en förändrad smakbild. De blir beska. Förväller man svamparna först, det vill säga kokar dem, behåller man däremot den goda smaken, vilket också gör att svampen håller bättre samt tar mindre plats i frysen. Genom att förkoka kantarellerna inaktiverar nan de kvalitetsförsämrande enzymerna.
May 7, 2023
Gula kantareller eller
Höstkantareller
1. Rensa svampen, borsta bort allt skräp och skär bort dåliga partier. Är den mycket grusig kanske du behöver skölja den, men då tappar den lite smak.
2. Dela svampen från hatten och ner till foten, ta bort skräp och dylikt.
3. Skär svampen i mindre delar och direkt ner i en torr stekpanna.
4. Hetta upp långsamt. Kantareller är oftast vätskerika, så man brukar inte behöva tillsätta något vatten.
5. Låt den vätska som blir få koka in eller nästan koka in i svampen. Tar kanske 15-20 minuter ???
6. TIPS! Svampen blir hållbarare om man fryser in den med lite svampspad kvar. (2 år inget problem, ev. längre).
7. Låt kallna och frys in i lämpliga portions påsar eller burkar.