En kladdkaka som passar perfekt till kalas men också till en vanlig fika på helgen. Gör kladdkakan dagen innan och låt stå i kylen över natten. Fluffet ska också gärna stå över natten och vispas upp när du ska dekorera.
May 3, 2023
100 g smör
2 dl socker
2 st ägg
1.5 dl mjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
200 g mjölkchoklad eller annan valfri choklad.
3 dl vispgrädde
Smält smöret i en kastrull, ställ åt sidan.
Rör ihop socker och ägg, tillsätt smöret och blanda om.
Blanda sedan mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål, häll över i smeten sedan och rör till en jämn smet.
Smöra en bakform på ca 20-23 cm. Klä botten och kanten med bakplåtspapper och häll sedan i smeten.
Grädda kakan i ugnen på 175 grader i ca 15-20 min. Kakan ska vara lite lös i mitten men fast i kanten, då är den klar.
Låt kakan svalna något i rumstemperatur och ställ sedan in i kylen och låt stå minst ett par timmar men gärna över natten
CHOKLADFLUFF:
Hacka chokladen och häll den i en kastrull. Tillsätt grädden och värm försiktigt på låg värme tills chokladen smält. Ska ej börja koka. När chokladen smält, häll upp i en metall eller glasskål, plasta och ställ i kylen också i minst ett par timmar och helst över natten. Vispa sedan upp till önskad fluffighet och dekorera kladdkakan. Toppa med färska bär.