Receptet ger 10 st segkakor. Gáhkku är ett segt samiskt tunnbröd som traditionellt bakas över öppen eld. Numera är det vanligast att grädda brödet i en gjutjärnspanna. 💡Tips! Ibland brukar jag lägga i en tesked anis, fänkål eller kummin 🥰 Ibland kan det vara gott med lite variation. Gáhkku, eller glödkakor, är ett samiskt bröd som traditionellt gräddas direkt på glöden eller på en flat sten vid eldstadens kant. Fortfarande bakar samerna ibland gáhkku över öppen eld, men vanligast är att brödet gräddas i en gjutjärnspanna på spisen. Recepten varierar förstås, en del har havregryn och grahamsmjöl i degen, andra bakar med vetemjöl och rågsikt. Det är dock viktigt att brödet är segt så att det inte smular sönder i ryggsäcken när man beger sig ut på med renarna på fjället. Hemligheten är att använda vatten i stället för mjölk i degen, alternativt att blanda.
April 26, 2023
1 st påse med torrjäst
2.5 dl vatten och 2,5 dl mjölk
3 msk matolja
1 dl ljus sirap
1 tsk salt
12 st – 13 dl vetemjöl
Blanda ihop alla ingredienser och kör med handkraft ihop till smidig fin deg, eller ”knåda” med maskin i ca 5 minuter och låt vila under bakduk i ca 1 timme.
Dela degen i 10 bitar och tryck ut dem med handflatan till en cirkel. Sedan kruskavlar man dem innan man steker dem i medelhet gjutjärnspanna utan fett. De ska inte få så mycket färg! Någon minut per sida, man får helt enkelt köra på känn.
När man kan ana ”bubblor” så är det dags att vända på brödet och steka vidare.
Lägg i bakhandduk och skall man förvara dem, någon dag eller så, lägg dem i plastpåse.