Gáhkku (samiska mjukkakor)

Receptet ger 10 st segkakor. Gáhkku är ett segt samiskt tunnbröd som traditionellt bakas över öppen eld. Numera är det vanligast att grädda brödet i en gjutjärnspanna. 💡Tips! Ibland brukar jag lägga i en tesked anis, fänkål eller kummin 🥰 Ibland kan det vara gott med lite variation. Gáhkku, eller glödkakor, är ett samiskt bröd som traditionellt gräddas direkt på glöden eller på en flat sten vid eldstadens kant. Fortfarande bakar samerna ibland gáhkku över öppen eld, men vanligast är att brödet gräddas i en gjutjärnspanna på spisen. Recepten varierar förstås, en del har havregryn och grahamsmjöl i degen, andra bakar med vetemjöl och rågsikt. Det är dock viktigt att brödet är segt så att det inte smular sönder i ryggsäcken när man beger sig ut på med renarna på fjället. Hemligheten är att använda vatten i stället för mjölk i degen, alternativt att blanda.

Helén ”Nenne” Mattsson

April 26, 2023

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.