Underbart god variant på grekisk sallad med tillägg av pasta som gör den extra matig och mättande. Perfekt att ta med i matlådan eller på utflykten.
Original recept från www.koket.se av Siri Barje
May 25, 2023
3 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
1 msk dijonsenap
0.5 dl grekisk yoghurt
1 knippe dill
Salt
Peppar
400 g pasta
2 msk olivolja
2 st grön paprika
1 st gurka
250 g körsbärstomater
1 st rödlök
1 burk kalamataoliver utan kärnor
2 st fetaost
2 tsk torkad oregano
3 skiva surdegsbröd
Sätt ugnen på grill ca 200 grader.
Vispa ihop olivolja, vinäger och dijonsenap till dressingen. Hacka dillen fint (spara några vippor till servering) och vänd ned den med yoghurten. Salta och peppra och låt stå.
Koka pastan al dente och låt den ånga av någon minut innan du blandar den med hälften av dressingen, ställ åt sidan och låt svalna.
Tärna brödet och lägg i en ugnssäker form. Vänd runt med lite olivolja, salt och peppar. Rosta det gyllene i ugnen, rör runt då och då.
Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Skär även gurkan i mindre bitar. Halvera tomaterna. Skala och skiva rödlöken mycket tunt. Dela oliverna.
Vänd ner alla grönsaker i pastan och häll på resten av dressingen.
Toppa med smulad feta, krutonger, torkad oregano och resten av dillen!