Gör en tårta utav rulltårta som botten! Klä helt med marsipan eller endast runtom och ös bär på toppen istället. Gott oavsett!
Original recept från recept.se av Marianne Liljenberg
April 5, 2023
3 ägg
1.5 dl strösocker
0.75 dl potatismjöl
0.75 dl vetemjöl
– 1 tsk vaniljsocker
– 1 tsk bakpulver
– 1 dl hallonsylt
- 200 g frysta bär
– 3 dl vispgrädde
0.5 st – liter hallon (om du inte klär in hela i marsipan)
– 200 g marsipan (eller färdig utkavlad rund bit)
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Sikta ner i smeten under omrörning. Bred ut smeten jämnt på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 250°, ca 5 min eller tills den stelnat och fått lite färg.
Stjälp upp bottnen på sockrat papper och dra försiktigt av papperet den gräddats på. Lägg över en blöt urvriden handduk om papperet inte lossnar så går det lättare. Låt svalna under den fuktiga handduken.
Bred över hallonsylt, bär och vispad grädde. Dela bottnen i tre längder. Rulla ihop den första, fortsätt rulla på del två och sist del tre. Lägg den med snittytan uppåt och låt vila en stund i kyl.
Bred resterande grädde över och runt kanten. Kavla ut en marsipanan ock lägg antingen som ett täcke över tårtan eller runt så stt toppen är ”öppen”. I så fall kan man fylla toppen med färska bär.