Lax passar perfekt ihop med dill och rom. Här lagas laxen i ugnen täckt av grön fin dill. Under tiden rör du ihop en god sås med rom och crème fraiche. Servera ugnslaxen med en fräsch sallad med bland annat fänkål och sparris.
Original recept från www.ica.se
April 21, 2022
900 g delikatesspotatis
1 kg laxfilé
Salt
Peppar
1 kruka dill
2 dl crème fraiche
50 g löjrom eller ishavsrom
1 tsk färskpressad citronjuice
1 fänkål (à ca 300 g)
250 g grön sparris
125 g rädisor
65 g babyspenat
1 kruka gräslök
1 msk färskpressad citronjuice
2 msk olivolja
Sätt ugnen på 150°C.
Koka potatisen.
Putsa laxen. Krydda med salt och peppar och lägg laxen på en plåt eller i en ugnsform.
Hacka dillen och strö över laxen. Sätt in laxen i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills fisken har en innertemperatur på 54°C.
Romsås: Blanda crème fraiche och rom och smaka av med salt, peppar och citronjuice.
Sallad: Ansa och skiva fänkålen tunt, gärna med en mandolin. Ansa och hyvla sparrisen och rädisorna. Blanda alla grönsaker med spenaten.
Dressing: Hacka gräslöken och blanda med citronjuice och olivolja. Krydda med salt och peppar. Blanda salladen med dressingen.
Servera laxen med romsås, sallad och potatis.