💡Tips! Eftersom det är en stor sats köttfärssås, så brukar jag halvera receptet och göra den i två omgångar 🥰
April 24, 2023
800 g köttfärs
2 st rödlökar (eller 4 msk lökpulver)
Smör
2 msk potatismjöl
2 burkar krossade tomater (à 400 gram)
2 dl vatten
2 tsk salt
3 krm vitpeppar
2 tsk paprikapulver
8 krm oregano (egenodlad el. från power fruit)
6 msk matfett
6 msk vetemjöl
10 dl mjölk
Riven ost
Sätt ugnen på 200 grader.
Köttfärssås: Skala och finhacka rödlöken. Bryn den i lite smör i en stor stekpanna eller i en stekgryta. Tillsätt köttfärsen. Bryn och dela sönder den med en trägaffel, så att det blir en grynig massa. Strö över potatismjöl och rör om. Tillsätt de krossade tomaterna med sitt spad, vatten, salt och kryddor. Låt såsen sakta koka på svag värme, ca 5 min.
Vitsås: Smält matfettet och rör ner vetemjölet. Späd med mjölken under vispning. Låt såsen koka ca 5 minuter. (jag brukar inte smaka av med salt och svartpeppar, då köttfärssåsen är kryddig).
Börja med vitsås i botten och varva sedan med lasagneplattor, vitsås och köttfärssås i en smörad ugnssäker form (ca 20 x 30 cm). Avsluta med vitsås och riven ost.
Sätt in lasagnen mitt i ugnen, ca 40 minuter eller tills den blir gyllenbrun.
Till servering: Servera lasagnen med sallad.