Receptet ger ca 10 bitar. 💡Tips! Istället för att göra en maräng och dela på två, så kan man göra två på en plåt med ca 0,5 cm emellan. Då slipper den spricka. Och om krämen skär sig, micra 1/3 av krämen tills den är helt smält och vispa ner den i resten av den skurna krämen. Kan behövas upprepas, men funkar perfekt! 🥰
April 23, 2023
4 st äggvitor
3 dl strösocker
3 dl rice krispies
4 st äggulor
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
125 g smör
1 tsk vaniljsocker
Ev. skal och saft av 1 citron (1 citron motsvarar 2 msk saft)
3 dl vispgrädde
Mörk, vit eller ljus choklad
Färska jordgubbar eller hallon
0.5 kruka mynta
Sätt ugnen på 125°C.
Botten: Vispa vitorna till ett hårt skum. Vispa ner sockret lite i taget. Blanda försiktigt ner Rice Krispies.
Bred ut smeten på en bakpappersklädd ugnsplåt, 30x40 cm (för 10 bitar).
Grädda marängen mitt i ugnen i 60–75 minuter tills den släpper från pappret. Låt svalna.
Kräm: Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka på svag medelvärme under omrörning till en tjock kräm. Rör hela tiden och se till att krämen inte bränner fast i botten. Ta bort kastrullen från plattan så fort den tjocknar. Häll upp krämen i en skål eller bunke och låt svalna.
Dela marängen i två lika stora delar. Bred krämen på ena halvan och lägg på den andra halvan.
Garnering: Vispa grädden och bred den fluffigt på tårtan. Grovhacka chokladen och strö över den. Garnera med jordgubbar eller hallon och mynta.