En bra pirogdeg som är omöjlig att misslyckas med… 🥰 Pirogerna kan fyllas med i princip med vad som helst som sman gillar… 😋 Förslag på fyllning: – skivad skinka + riven ost – stekt köttfärs + riven ost - kyckling + riven ost – grönsaker + riven ost + oregano eller färska kryddor 💡Tips! Här är receptet på min lyxiga laxfyllning: Stek i smör fyra laxbitar (som bara kryddas med mycket citronpeppar) Blanda ihop nedanstående romsås: 2 dl crème fraiche 1 dl majonnäs 50 g röd stenbitsrom 1 st liten hackad rödlök ½ dl hackad dill (eller blanda dillen med persilja/gräslök) Citronpeppar (smaka av) Lite salt Lägg en halv laxbit (som delas i flera bitar) + två matskedar romsås + riven ost i en hög mitt på rundeln. Pensla sidorna med uppvispat ägg och vik dem sedan dubbelt till halvmånar. Tryck med gaffel runt kanten. Hoppas du också tycker om receptet! 👍🥰
April 19, 2023
6 dl fingerljumt vatten
1 kg mjöl
1 pkt jäst eller torrjäst
1.5 dl olja
1 tsk – 0,5 msk salt (salta efter eget tycke)
0.5 msk socker
Sätt ugnen på 225 grader.
Lös upp jästen i lite av vattnet och tillsätt sedan resten och salt, socker och olja i en degblandare. Häll sedan i mjöl, lite i taget, medan blandaren går. Låt den gå till degen ser fast ut. Strö på lite vetemjöl, så degen inte torkar ut och lägg på en handduk och låt den jäsa en halvtimme.
Baka ut degen sedan och gör runda cirklar med hjälp av en skål (cirka 12- 13 cm i diameter, blir ca 20-22 st piroger).
När man lagt i valfri fyllning, så kom ihåg att pensla sidorna med uppvispat ägg och vik dem sedan dubbelt till halvmånar. För att få kanterna att sitta riktigt bra, så trycker man ihop kanterna ytterligare en gång, fast med gaffel. Vill man pensla hela pirogen med vispat ägg, så gör man det. Men det är en smaksak… 🥰
Ställ dem sedan in i mitten av ugnen och grädda i cirka 10-12 minuter tills de är gyllene.
Servera sedan med sallad.
Fungerar utmärkt att frysa in.