Tips! Gör gärna bakelserna på morgonen, så de får stå och gosa till sig under dagen i kylen 🥰 Receptet ger 4 st små smörgåstårtor.
April 19, 2023
1 st röd lök
10 g färsk dill utan stjälkar
6 msk orökt smörgåskaviar
3 dl creme fraiche (30%)
2.5 dl majonnäs
5 st drag svartpeppar på kvarnen
1 kg räkor med skal
6 st ägg
20 st skivor rostbröd, ex jättefranska (5 per balekse)
1 st bakplåtspapper
0.5 st gurka (32 skivor)
Färsk dill till dekoration
1 st citron
Finhacka lök och blanda med hackad dill, orökt smörgåskaviar, creme fraiche, majonnäs och svartpeppar. Ställ såsen svalt.
Tina och skala räkorna. Spara 4 x 14 stycken räkor till topping. Hacka resten. Hårdkoka äggen (cirka 8 minuter efter vattnet kokat upp). Skala äggen och skiva 3 av dem med en äggskivare.
Fördela ut fyra brödtorn med fem skivor i varje. Skär bort kanterna på varje brödtorn så brödet suger upp såsen och så de blir raka. Det bortskurna brödet kan man göra krutonger av eller torka i ugnen till ströbröd. Skär till fyra lagom stora ark bakplåtspapper och lägg ut på en skärbräda. Ställ upp brödtornen på varje pappersbit och lyft av de fyra översta skivorna på varje torn.
Bred på ett lager av såsen och fördela ut ett lager äggskivor ovanpå från de skivade 3 äggen. Lägg på en brödskiva och bred på ett lager sås. Fortsätt med en brödskiva och sedan lager sås igen. Fördela ut de hackade räkorna. Lägg på en skiva bröd, ett lager sås och avsluta med en brödskiva. Slutresultatet blir alltså; bröd, sås + ägg, bröd, sås, bröd, sås + räkor, bröd, sås, bröd. Lägger man äggen i understa lagret blir bakelsen stabil utan att stå och svaja.
Bred på resten av såsen runt om bakelserna och ovanpå. Skiva gurkan i tunna skivor på snedden så de blir långa. Tryck dit två gurkskivor per sida av varje bakelse. Fördela ut resten av äggen samt 14 räkor per bakelse. Ställ bakelserna kallt under dagen. Dekorera varje bakelse med dillkvistar och en skiva citron innan det är dags att äta.